söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Innovativt arbete med ljus

Publicerad: 14 november 2016, 09:44

Lekplatsen Hedlundadungen i Umeå har ljussatts av Tyréns. En tallkotte fungerade som inspirationskälla.

Ämnen i artikeln:

HedlundadungenTyrénsAnnica ForsbergJacob ÖstlundstadsutvecklingUmeå

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Lekplatsen Hedlundadungen är ett exempel på nyskapande ljusdesign i offentlig miljö. Platsen ligger insprängd i tallskog och därför tog landskapsarkitekter och ljusdesigner avstamp i tallkottens färg och form när de skulle utforma mark, lekredskap och belysning.

– Mycket av arbetet och utformningen av parken har växt fram i en kreativ process med Umeå kommun och i dialoger med medborgare och närliggande skolor. Där uppkom önskemål om att parken skulle ha en naturkänsla och inte vara så tillrättalagd. Den skulle även kännas trygg, rogivande och inbjudande, berättar Annica Forsberg, ansvarig landskapsarkitekt på Tyréns.

Lekplatsen har fått en upplyst fontän, en ny äventyrslek, en vattenlek, joggingslinga och utomhusgym. Mycket av belysningen har integrerats i lekutrustningen för att skapa ett jämnt och inbjudande ljus och att undvika känslan av en kuliss. Flera träd har försetts med upplysta klot med inspirationen från tallkotten. Allmänheten har deltagit med synpunkter och stor vikt har lagts vid trygghet och god synkomfort.

– En av utmaningarna med projektet har varit att integrera belysningen i utrustningen och annan dekoration i parken, säger Jacob Östlund, ansvarig ljusdesigner på Tyréns.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev