Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Johan Karlström vill se satsning på miljonprogrammet

Publicerad: 7 Maj 2009, 07:04

Skanskas vd och koncernchef, Johan Karlström, efterlyser en satsning på miljonprogrammet. Det sa han i en intervju med Byggindustrin i samband med att Skanskas rapport för årets första kvartal presenterades den 6 maj.


– De stimulanser som regeringen gör när det gäller byggandet i Sverige består av investeringar i infrastruktur och av rot-avdraget. För ett företag som Skanska har rot-avdraget ingen påverkan.

– Det som verkligen skulle kunna hjälpa mot arbetslösheten bland byggnadsarbetarna skulle vara en upprustning av miljonprogrammet. De yrkesgrupper som drabbas hårdast av nerdragningarna är precis de grupper som skulle få sysselsättning om man renoverar bostäderna i miljonprogrammet.

– En sådan satsning vore mitt i prick. Skanska klarar sig alltid. Men jag tar upp detta av omsorg om utsatta grupper, sa Johan Karlström.

I slutet av november varslade Skanska 3 400 medarbetare, varav 2 000 i Sverige. Dessa varsel omsätts i uppsägningar.

– Vi är en bra bit in i verkställandet av varslen och vi räknar med att slutföra det arbetet under detta år.

Orderingången i Skanskas byggverksamhet har gått ner från 34,3 miljarder kronor under första kvartalet 2008 till 24,1 miljarder kronor under första kvartalet i år. Men Johan Karlström ser inte detta som en anledning till oro.

– Nej, vi är inte oroliga. Däremot ser vi att vi befinner oss i ett läge då vi måste följa utvecklingen noga. Vi har vår verksamhet under kontroll. Vi räknar med att omsättningen i år minskar med omkring 10 procent.

– Även 2010 kommer att innebära en nedgång, hur stor den blir är svårt att sia om men vi är ganska övertygade om att det blir en mindre nedgång än i år.

Johan Karlström tror inte att de tuffa tiderna i den svenska ekonomin och i byggbranschen kommer att leda till en fas av konsolidering, där byggföretag köps upp och går samman.

– Den svenska byggbranschen konsoliderades i början av 1990-talet. Jag tror inte på ytterligare konsolidering i byggbranschen. Det är möjligt att det sker en konsolidering bland underentreprenörerna, det kan jag inte uttala mig om.

Kan man säga att vi kan se början till slutet på de svåra tiderna?

– Nej, det kan jag inte säga. Men vi ser vissa ljusglimtar. Till exempel ser vi en stabilisering på bostadssidan i Sverige och Norge, men jag vet inte om det är en tillfällig stabilisering.

– Dessutom har vi stimulansåtgärder i olika länder. Men det är ju en form av konstgjord andning, inte ett tecken på att konjunkturen har vänt. Hade vi haft en vändning hade stimulansåtgärderna inte behövts.

På senare tid har vi sett att utländska aktörer går in på fred front inom byggandet av infrastruktur i Sverige. Är det något som oroar Skanska?

– Nej, vi är vana att arbeta i hård konkurrens. Detta är en del av globaliseringen. Vi skiljer inte på svenska konkurrenter och utländska. Konkurrensen är tuff men vi står väl rustade.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.