Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

KI:s nya lab Biomedicum byggs likt mekano

Publicerad: 16 april 2015, 12:04

Nu börjar Karolinska Institutets nya forskningslaboratorium, Biomedicum, på campus Solna i Hagastaden, att ta form. Här ska 1 600 forskare ha sitt arbete när huset är klart.


På byggarbetsplatsen vid Solnavägen börjar väggar och stommar till ett av de fyra hus som tillsammans kommer att bilda den större byggnaden, Biomedicum, komma på plats. De fyra huskropparna ska senare bindas samman med en ljusgård och utrymmen för mötesplatser. Glasfasaden som ska omsluta laboratoriet och ge dess gestaltning påbörjas först när varje byggnads stomme är klar. I Biomedicum ska Karolinska Institutet samla en stor del av sin experimentella forskning.

Biomedicum, ska bestå av två sammanlänkade byggnader, med plats för 1 600 forskare och annan personal. Byggnaden sammanbinds med en skyway till Karolinska Universitetssjukhusets forskningslaboratorium på andra sidan Solnavägen.

Hittills har byggnationen pågått sex och en halv meter under marknivå. Skanska har på uppdrag av fastighetsägaren Akademiska Hus byggt en 80 gånger 80 meter stor grund med garage och fläktrum som får fyra meter i takhöjd.

– Tillsammans med installationer på taket ska fläktsystemet möta de höga krav på ventilation som ett modernt laboratorium har, berättar Gunnar Möller, projekterings- och byggledare för stomme och fasad, Akademiska Hus.

Stommen till det första huset kommer att stå klar i mitten av augusti. Den ordning som de övriga husen kommer att byggas upp i, är beroende av byggkranens placering på byggarbetsplatsen.

– Allt prefabmaterial lyfts på plats. Eftersom det är viktigt att arbetet går fort och säkert, arbetar vi med en teknik som liknar mekano. I stället för att svetsa samman delarna, används skruvförband, berättar Gunnar Möller.

För den laboratorieverksamhet som byggnaden är avsedd för, ställs det höga avvibrationskrav. Det kräver en lätt och styv huskonstruktion med hög egensvängningsfrekvens för att avvibreringsutrustningen ska klara att isolera maskiner och mätutrustning, berättar Gunnar Möller.

– Vi har gjort matematiska beräkningar på det. Vi jobbar med håldäck, som i sin konstruktion bildar ett lättare betonggolv med de väl integrerade stålbalkarna, säger han.

Skanska inledde arbetet med Biomedicum 2013. I mars 2016 beräknas de fyra husen vara monterade och då sätter arbetet med den omslutande fasaden igång. Den byggs som en dubbel glasfasad som är facetterad likt fiskfjäll.

– Byggnaden ska ge ett transparent och luftigt intryck. Det är också för att få ner den känsla av volym som nio våningar och totalt 80 000 kvadratmeter annars skulle kunna ge, säger han.

Gitta Wilén

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.