Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Kiruna utreder flyttens konsekvenser

Publicerad: 7 mars 2016, 13:01

Kupoltorget i Kirunas nuvarande centrum.

Foto: Wikipedia/Helleborus

Hur påverkas handeln av stadsflytten? Nu ska frågan utredas och en ny master plan tas fram.


Ämnen i artikeln:

KirunaLKAB

Företaget RSD (Retail and Shopping Centre Development) utreder tillsammans med sina samarbetspartners vilka konsekvenser flytten av Kiruna har på handel och andra besöksintensiva verksamheter. Nu ska de även ta fram en master plan för dessa verksamheter i det nya Kiruna. Det är Kiruna kommun och LKAB som står bakom uppdraget.

RSD har i samarbete med NIRAS och Janne Sandahl Consulting redan jobbat med uppdraget som har omfattat kvantitativa beräkningar av regionala och lokala marknadseffekter. De har även haft ett antal möten med stadskärnans aktörer för att ta reda på deras önskningar inför stadsflytten.  I det kompletterande uppdraget kopplas RSD:s avdelning för arkitektur in, under ledning av arkitekt David Flodén, i framtagandet av master planen.

– Det här är nog Sveriges största och mest uppmärksammade stadsbyggnadsprojekt i vår tid och vi är mycket glada att få vara delaktiga i den, säger Anna Wikerman, vd på RSD.

RSD skall även ha strategisk rådgivning för de aktörerna som vill inför flytten. Det kan bland annat handla om läge eller utformning av den nya lokaler.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

KirunaLKAB

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.