torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Kirunas stadsflytt lockar besökare till museum

Publicerad: 2 juni 2020, 09:55

Utställningen Kiruna Forever öppnar i dagarna på Arkdes.

Foto: Johanna Åfreds

I dag öppnar utställningen Kiruna forever som skildrar flytten av staden genom verk av bland annat arkitekter, stadsplanerare och konstnärer.

Ämnen i artikeln:

White ArkitekterstadsutvecklingKiruna


När Kiruna byggdes anlitades några av de främsta arkitekterna. Många av dem finns representerade i samlingarna på Arkdes på Skeppsholmen i Stockholm. En av dem var arkitekten Ralph Erskine som var särskilt intresserad av det arktiska klimatet. När han hade dåligt med jobb under 1950-talet började han rita på en stadsplan och vision för Kiruna, berättar Frida Melin, intendent för samlingarna på Arkdes.

– Vi har ett helt fantastiskt material från hans arbete. Han planerade Kiruna som en metropol i det arktiska landskapet, med både skyskrapor och mindre bebyggelse. Han ville skydda staden från de kalla vindarna från norr med en mur av bostäder samtidigt som staden öppnade sig mot söder, berättar hon. 

Läs även: Smultronstället: Se stadsflytten i Kiruna

Ralph Erskines totalvisioner blev aldrig verklighet, även om några av hans byggnader realiserades i staden. Mest känt är kvarteret Ortdrivaren med punkthusen som i folkmun kallas för Snusdosan och Spottkoppen, som nu ska rivas. 

I Kiruna pågår en av de största stadsomvandlingarna i modern tid där stadskärnan flyttas tre kilometer för att ge plats för utökad gruvbrytning. Hur en stad flyttas och vad det innebär för de människor som bor där, är temat när Arkdes (Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen) öppnar sin utställning Kiruna forever. Utställningen visas även delvis på Konstmuseet i Norr i Kiruna. Genom verk av bland annat arkitekter, stadsplanerare och konstnärer från Norrbotten, Sapmí och övriga världen lyfts frågor om bland annat kulturarv, identitet, trygghet och hur permanenta städerna vi lever i egentligen är.

Läs även: Avsiktsförklaring ska hjälpa vid stadsflyttar 

Krister Lindstedt, White Arkitekter, var med och tog fram den masterplan som ligger till grund för det nya Kiruna. I en film som är en del av utställningen, och som även visas på Arkdes hemsida, kan den som vill följa en dialog inom arkitektteamet. Arkitekter, landskapsarkitekter, socialantropologer talar här om hur visionen om hur den täta staden som ska klara sig på inte bara gruvdrift utan också andra näringar växte fram i dialog med invånarna. 

– Det handlar även om att förnya med återbruk och få en karaktär på stadskärnan som annars riskerar att bli ensartad eftersom den byggs under så kort tid. Det vill säga att få med sig den identitet som Kiruna har byggt upp under hundra år. Inte minst kyrkans placering och hur den ges en meningsfull plats i den nya staden, förklarar Krister Lindstedt, White Arkitekter.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev