Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Klarakvarteren livas upp

Publicerad: 13 februari 2009, 12:41

Nu startar en omfattande stadsförnyelse i Klarakvarteren i Stockholm. Idag presenterade Statens fastighetsverk, SFV, de omfattande ombyggnadsplanerna som inom en tioårsperiod ska ge nytt liv i Klara. Byggstart sker i augusti 2009. Ombyggnaden av kvarteret Loen beräknas vara klar i slutet av 2011.


Moderniseringen av flera av de totalt tio regeringskvarteren i centrala Stockholm ska i första hand ge regeringskansliet bättre och effektivare kontorslokaler. Men framförallt ska de idag dystra kvarteren livas upp med torg och nya butiker.

Idag är kraven på flexibilitet och tekniska system helt andra än vad som gällde 1980. Det kommer därför att krävas stora insatser under de kommande åren för att förbättra och effektivisera kontorslokalerna. Vid sidan av detta ska gatumiljön avsevärt förbättras. Efter år av planering från vår sida känns det bra att få starta på riktigt, säger Charlotta Andersson, fastighetschef på Statens fastighetsverk.

Först ut den omfattande omdaningen är kvarteret Loen. Byggnaden Loen, ritad av arkitekt Nils Tesch 1971, har under senare år haft tekniska problem. I och med ombyggnaden på Vasagatan kunde kvarteret Loen evakueras under 2008 för renovering.

Igår, den 12 februari, fattade stadsbyggnadskontoret beslut om en ny detaljplan för kvarteret Björnen och Loen, som innebär att en ny påbyggnad adderas till de båda kvarteren.
Från början planerade vi endast för en upprustning av den befintliga byggnaden men efter hand föddes idén kring att istället göra en påbyggnad på Loen, vilket i det här fallet innebär ett tillskott på två till tre våningar. I Stockholm har stadens politiker förordat en sådan försiktig expansion, där man utnyttjar redan gjorda investeringar i infrastruktur samtidigt som väl utformade påbyggnader kan behållas stadens silhuett och karaktär, säger Peter Ohrstedt, projektchef på Statens fastighetsverk.

Arkitekt Hans Birkholtz, BAU arkitekter, berättar att den nya påbyggnaden blir en lätt och en varierande konstruktion i framförallt aluminium och slipade kassetter, med en färgad glasfasad.

Volymen är på 10 000 kvadratmeter, utformade som sammanhängande kontorsytor som uppfyller alla moderna krav på teknik och flexibilitet. Här ska omkring 350-450 arbetsplatser rymmas vilket motsvarar ett helt kvarter i nuvarande Klara.

Även en tydlig miljöstrategi hålls i projektet. I ombyggnadsarbetet för Loen ska miljöklassningssystemet Green Building och Miljöklassat Hus som verktyg användas. Energiförbrukningen ska efter ombyggnaden sänkas med 25 procent och ligga 25 procent under BBR-kravet för nya byggnader.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.