lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Klart för byggstart direkt efter startbesked

Publicerad: 20 december 2018, 11:53

I dag, torsdag den 20 december, överlämnade Översiktsplaneutredningen ett betänkande som föreslår att det ska vara möjligt att börja bygga, även om ett bygglov överklagas.

Ämnen i artikeln:

stadsutveckling

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Den 1 juli 2018 trädde den nya förvaltningslagen i kraft. Då ändrades förutsättningarna för byggstarter från att byggherren tidigare hade kunnat starta bygget på egen risk trots att byggnadsnämndens beslut ännu inte hade fått laga kraft till att ett beslut måste få laga kraft först.

Innan den 1 juli 2018 var det möjligt att påbörja ett byggprojekt när nämnden hade beslutat om lov och startbesked, även om beslutet överklagades.

Det fanns alltså inget krav på att nämndens beslut skulle få laga kraft för att beslutet skulle kunna verkställas. Dock skedde byggandet på byggherrens egen risk innan nämndens beslut fått laga kraft.

För att den nya förvaltningslagen inte skulle förhindra en tidig byggstart, infördes en särskild regel i plan- och bygglagen när det gäller beslut om lov. Regeln innebär att ett beslut om lov får verkställas fyra veckor efter det att beslutet har kungjorts, även om beslutet inte har fått laga kraft.

Översiktsplaneutredningen har nu utvärderat den nya regeln i plan- och bygglagen. I betänkandet Verkställbarhet av beslut om lov föreslår utredningen att den nuvarande fyraveckorsregeln ska slopas. Det innebär att en åtgärd som omfattas av ett lov ska få påbörjas omedelbart efter att byggnadsnämnden har gett ett startbesked.

Utredningen föreslår att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2020.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev