Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Klartecken för Stockholms nya stad

Publicerad: 18 maj 2011, 20:18

Detaljplanen för nya Hagastaden i Stockholm har fått grönt ljus, bygget kan börja.


Hagastaden i Stockholm har tagit ett viktigt steg närmare verkligheten. Nyligen beslöt regeringen att avslå de överklaganden som rör detaljplanen för den nya stadsdelen. Beslutet innebär att kommunens beslut att anta detaljplanen står fast.


– Beslutet är viktigt för utvecklingen i Stockholm. De tusentals lägenheter som nu kan byggas är ett välkommet tillskott till Stockholms bostadsmarknad, säger bostadsminister Stefan Attefall.


I sommar räknar NCC med att börja bygga ett stort hus i Hagastaden. Det blir ett handelshus där dagligvarukedjan Prixtra ska ha en stor butik. Huset ska i framtiden ligga bredvid Tors torn, de två 140 meter höga hus som planeras i området.


NCC:s hus får 11 000 kvadratmeter för handel och 20 000 kvadratmeter kontor.
Tanken är att Hagastaden ska sammanlänka Stockholms innerstad med Nya Karolinska och Solna. Spår och vägar ska läggas i tunnlar så att bostäder, hotell, kontor och butiker kan byggas ovanpå. Fullt utbyggt ska Hagastaden ha omkring 3 100 lägenheter.


Fram till 2025 byggs en ny stadsdel som knyter samman Solna och centrala Stockholm. Boende och arbete med tonvikt på forskning ska finnas i Hagastaden som får 5 000 bostäder och 35 000 arbetsplatser.


Hagastaden byggs till stor del på överdäckad väg och järnväg. Överdäckningen beräknas kosta sammanlagt 5 miljarder kronor och totalt väntas Hagastaden kosta 50 miljarder kronor.


Den 14 mars beslöt Trafikverket att ge uppdraget att bygga en del av överdäckningen i Hagastaden till tyska Hochtief. Det handlar om intunnling av E4/E20 under den nya stadsdelen. Kontraktet är värt 839 miljoner kronor. Nu när regeringen har gett sitt besked om detaljplanen är det klart kan Trafikverket formellt teckna kontrakt med Hochtief. Arbetena med överdäckningen skulle enligt planerna ha startat den 1 mars. Nu är det mer troligt att de kan komma igång i sommar. Arbetet med den här delen av överdäckningen ska vara klart vid årsskiftet 2017-2018.


Också Värtabanan genom området ska läggas i tunnel. Den entreprenaden har inte handlats upp ännu.

Ny stad klar 2025
Hagastaden byggs under åren 2010-2025. Områdets yta är 96 hektar, varav 30 hektar ligger inom Stockholms kommungräns och resten i Solna. Sammanlagt får området 5 000 nya bostäder fördelat på 2 000 i Solna och 3 000 i Stockholm.


Hagastaden får 36 000 arbetsplatser, varav 23 000 i Solna och 13 000 i Stockholm.


De sammanlagda investeringarna beräknas till 50 miljarder kronor. Stockholms stads investering uppgår till 10,4 miljarder, varav intunnlingen av E4/E20 står för 5 miljarder.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.