Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Kommunalråd: Det finns detaljplaner som kan öka byggtakten

Publicerad: 12 oktober 2012, 13:18

En osäker marknad påverkar bostadsbyggandet i både Stockholm och Göteborg. Kommunalråden menar att det finns detaljplaner som skulle möjliggöra en betydligt snabbare utbyggnadstakt än den vi ser i dag.


Både i Stockholm och Göteborg finns byggrätter som väntar på bygglovsansökningar.

– Jag tror det är samma situation i de flesta kommuner. Det finns detaljplaner som möjliggör en mycket snabbare utbyggnadstakt än den vi har i dag. Solna är en av de mest attraktiva bostadskommunerna i landet men även vi märker av ett minskat tryck i nya bygglovsansökningar, säger Anders Ekegren (FP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Solna stad.

Han menar att den låga nyproduktionen av bostäder beror på att byggherrarna inte anpassar projekten efter den efterfrågan som finns.

– Här om veckan kunde vi läsa i DN om prissänkningar på nya lägenheter i bland annat Frösunda park här i Solna. Det är klart att byggherrarna drar sig för att byggstarta i det läget. När de tvingas sänka priserna vill de självklart inte ha ett större utbud på marknaden, säger han.

Inte heller Mats Arnsmar (S), ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg, tycker att ansvaret kan läggas på kommunerna.

– Att tro att bostadsbristen beror på att kommunerna inte tar sitt ansvar, det förstår jag inte. I Göteborg har vi i dag cirka 7 500 byggrätter som väntar på bygglovsansökan. Någon brist på planlagd mark har vi inte, säger Mats Arnsmar.

Han tycker inte det är realistiskt att hoppas att kommunerna ska komma till rätta med den låga bostadsbyggnadstakten. Han vill se gemensamma lösningar, gärna statliga.

– Man kan fundera på om de 24 miljarder som staten årligen lägger på byggsektorn används på rätt sätt. Är rotavdraget den bästa investeringen? Kanske det vore bättre att subventionera räntan? Det finns saker att göra, men viljan saknas från bostadsminister Stefan Attefalls sida, säger Mats Arnsmar.

Han tycker det är fel att låta bostadsbyggandet styras helt av marknaden.

– Vi är unika i Sverige på det sättet. De enda andra länderna som överlåter bostadsbyggandet helt åt marknaden är de där det finns regelrätta slumområden, säger han.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.