torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Kommuner förvånar sig själva med snabb planprocess

Publicerad: 14 mars 2017, 11:58

Varannan kommun tar fram en detaljplan på ett år eller mindre och det tar sällan mer än två år att ta fram en detaljplan, enligt SKL.

Foto: Johanna Åfreds

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har gjort en undersökning som visar att varannan kommun i landet tar fram en detaljplan på ett år eller ännu kortare tid.

Ämnen i artikeln:

SKLSveriges kommuner och regionerGunilla GlasareSveriges Kommuner och Landstingstadsutvecklingdetaljplaner


SKL har för första gången tagit fram jämförelsesiffror för landets kommuner inom detaljplaneområdet.

– Våra öppna jämförelser visar att i princip alla Sveriges kommuner är väl förberedda för det bostadsbyggande som behövs. Ett bekymmer är dock att byggherrar nästan uteslutande ansöker om bygglov i stora städer och kommuner nära de stora städerna, säger Gunilla Glasare , avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Rapporten visar att varannan kommun tar fram en detaljplan på ett år eller mindre och att det sällan tar mer än två år att ta fram en detaljplan. Det är även så att de flesta kommuner planerar för fler bostäder än det byggs och byggherrarna ansöker om bygglov nästan bara i och kring de största städerna. Detta trots att det är brist på bostäder i nästan hela landet,

Flest planlagda men inte byggda bostäder, i förhållande till befolkningen, finns i landsbygdskommuner med besöksnäring. Under perioden 2014-2015 antogs drygt 3300 detaljplaner i Sverige.

– Även vi är överraskade över att kommunerna är så snabba. De gånger det tar lång tid att få fram detaljplaner beror det sällan på kommunen utan på överklaganden, som hanteras av länsstyrelsen, säger Gunilla Glasare.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev