Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

"Kommunerna bör ta mer klimatansvar"

Publicerad: 30 maj 2017, 13:35

Kommunerna bör ha ett tydligare ansvar för klimatanpassningen enligt regeringens utredare.

Foto: Scanpix

Kommunerna ska ha ansvar för att klimatanpassning av byggnader och beakta risker för översvämning, ras, skred och erosion för bebyggelse i sina översiktsplaner. Det föreslås i ett betänkande om hur ansvarsfördelningen för klimatanpassning av bebyggelse ska se ut.


Måndagen den 29 maj överlämnade den särskilde utredaren Eva Eriksson sitt betänkande om hur ansvarsfördelningen angående klimatanpassning av bebyggelse bör se ut till miljöministern Karolina Skog (MP).

Eva Eriksson konstaterar att den gällande ansvarsfördelningen är orimlig, eftersom den innebär att fastighetsägare kommer att drabbas hårt. I dag saknar kommunerna juridiskt ansvar för att klimatanpassa den befintliga bebyggelsen och staten ansvarar varken för klimatanpassning av befintlig eller av ny bebyggelse.

Effekten blir att fastighetsägaren får betala för skadorna. I dag kan kostnaderna överföras på försäkringskollektivet, men det är osäkert om det i framtiden kommer att vara möjligt att försäkra sig.

När det gäller den specifika frågan om dagvatten finns i lagen om allmänna vattentjänster särskilda ansvarsregler, men för att få ett ökat skydd mot skyfall och en effektivare hantering behöver dagvattenhanteringen förändras.

Eva Eriksson föreslår därför en rad åtgärder för att underlätta klimatanpassningen.

Förslag för en tydligare ansvarsfördelning för klimatanpassning av bebyggelse:

■ Ett krav mot kommuner att redovisa risker för översvämning, ras, skred och erosion för bebyggelse i sina översiktsplaner, och en strategi för hur skador kan minskas eller förhindras. Kravet ska finansieras med statligt stöd.
■ Boverket ska vara samordnande myndighet för klimatanpassning och bebyggelse och ge tillsynsvägledning till länsstyrelserna, som i sin tur ska ge stötta kommunerna med relevant underlag.
■ Kommunerna ska ha möjlighet att avslå bygglov om uppenbar risk för skador på grund av översvämning, ras, skred eller erosion föreligger. Den möjligheten saknas i dag när bebyggelse sker enligt äldre detaljplaner.
■ Kommunerna ska kunna ställa krav på fastighetsägare om fördröjning eller infiltrering av dagvatten på den egna fastigheten införs i lagen om allmänna vattentjänster.
■ Boverket får i uppdrag att ge ut en kunskapsvägledning för kommunerna om hur en förbättrad dagvattenhantering kan komma till stånd.
■ Kommunerna får rätt att bestämma att en specifik förändring av markytan blir lovpliktig i detaljplanen.
■ En nationell strategi ska klarlägga den framtida finansieringsfrågan för klimatanpassning.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.