Stadsplanering
Kommunerna har tröttnat på dumpade byggsäckar – föreslår lagändring
Publicerad: 16 augusti 2022, 12:53
Hastigt dumpade byggsäckar väcker stor frustration i flera städer, enligt Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad. Foto: Getty images, Teresa Ahola
”Vi behöver få ett slut på byggkaoset”. Nu föreslår Stockholms stad i dialog med andra att kommunerna ska ta över polisens rätt att städa undan elsparkcyklar, byggsäckar och andra föremål som skräpar på stadens gator.
– Polisen har tillräckligt mycket att göra med gängkriminalitet och skjutningar. Det är inte rimligt att de också ska lägga tid på att kontrollera byggsäckar och elsparkcyklar, kommenterar Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.
Byggsäckar, elsparkcyklar och andra föremål som lämnas framme utan tillstånd väcker enligt staden stor frustration i flera städer. Ändå har kommunerna i dag ingen laglig rätt att ingripa.
Invånarna förväntar sig att kommunen ska agera när en byggsäck har legat och skräpat i flera månader.
– Invånarna förväntar sig att kommunen ska agera när en byggsäck har legat och skräpat i flera månader. Ändå är våra händer bakbundna av lagen. Här är det dags att polisen lämnar ifrån sig en del av makten, säger Helldén.
Läs även: Vem är egentligen avfallsproducent?
Nu har Stockholms stad därför bett juristen och hovrättsrådet Kazimir Åberg, en av författarna till den nuvarande ordningslagen, att ge förslag på hur polisens rätt att bevilja tillstånd för användning av offentlig plats och rätt att frakta bort föremål utan tillstånd skulle kunna överlämnas till kommunerna.
– Det här är en förändring som efterfrågas från norr till söder. Kommunerna måste ha rätt att bestämma över sina egna gator och torg. Vi behöver få ett slut på byggkaoset, säger Daniel Helldén.
Läs även: Här får byggavfallet sin sista vila
Arbetet har även skett i dialog med Göteborg, Malmö och Uppsala kommun, samt med Sveriges kommuner och regioner (SKR).
Trafiknämnden ska fatta ett beslut kring lagförslaget den 25 augusti.
Mer om ordningslagen
Det är polisen som ytterst beviljar eller nekar tillstånd att använda offentlig plats. Kommunen är formellt sett bara en remissinstans. Stockholms lagförslag är en omvänd ordningslag, där kommunen sköter tillstånden, med polisen som remissinstans.
Källa: Stockholms stad
Teresa Ahola