Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Krantätt i Annedal

Publicerad: 7 september 2010, 11:59

Alldeles i skarven till Sundbyberg skapas en helt ny stadsdel i Stockholm. I Annedal byggs just nu 2000 nya bostäder och så gott som hela kadern av bostadsutvecklare i Stockholmsregionen har tilldelats byggrätter i området.


Lite i skymundan – intill Bällstaån, "Marabou River", och gränsen till Sundbyberg och ett par stenkast från Solvalla – håller Stockholms stad på att få en alldeles ny liten stadsdel – Annedal.

Det börjar redan bli trångt mellan byggkranarna och förra veckan var stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal på plats för att gjuta in en tidskapsel i betongen till en av de nystartade etapperna i Mariehäll, Bromma.

Här, i Annedalsterrassen, handlar det 103 nya bostadsrätter som ska uppföras i två etapper med drygt 50 lägenheter per etapp. De anrika stockholmsbyggarna Erik Wallin och Viktor Hansson delar 50/50 på projektet och arkitekt har varit Kjellander Sjöberg.

– Försäljningen av etapp ett har gått väldigt bra. Nu när vi byggstartar är 80 procent av lägenheterna sålda och det verkar som om alla byggherrar så här långt haft hyfsad åtgång. Jag hörde att Besqab, som bygger här intill, sålde ut alla sina lägenheter på en dag, säger Lars Benton, vd på Viktor Hanson.

Totalt ska det byggas 2 000 bostäder i området, fördelade på hela 21 byggherrar. Tidigare har det legat kontor och verkstäder i området, bland annat låg Sandrews filmstudio med ateljéer och kontor här i krokarna. Stadsplanemässigt är tanken att ett centralt parkrum omgivet av varierade, stadsmässiga kvarter ska ge bebyggelsen sin grundkaraktär.

Omvandlingen länkar också samman med vad som händer på andra sidan kommungränsen och på andra sidan Bällstaån, där Sundbyberg rustar upp med strandpromenader, små marinor och broar i takt med att bostadsexploateringen fortskrider på den sidan av stranden.

Annedal hade sina första säljstarter i fjol, de första husen står inflyttningsklara i år och 2012 ska utbyggnaden summeras i bostadsutställningen "2012 Nya Hem". Utställningen arrangeras genom ett samarbete mellan Stockholm, Sundbyberg, Stockholms Byggmästareförening och alla inblandade byggherrar.

– Enligt min mening blir det här en av Stockholms mest attraktiva stadsdelar. Här finns ett lugn och samtidigt en stadskaraktär som jag tror lockar framför allt barnfamiljer, säger Kristina Alvendal.

– Annedal binder samman Stockholms innerstad med Sundbyberg, vars invånare i och med det här slipper möta Stockholms baksida när de går över Bällstabron. I stället möts de av en ny fräsch stadsdel.

Att Victor Hanson och Erik Wallin slog ihop sina påsar i Annedalsterrassen var något av en slump.

– Men vi har mycket gemensamt. Vi är de två äldsta stockholmsbyggarna som fortfarande bygger bostäder. Vi är bägge familjeföretag och bägge inne på tredje generationen. När vi tilldelades markanvisningarna för fem år sedan så fick vi tomterna bredvid varandra. Tankarna på att jobba tillsammans låg rätt nära. Vi tänker rätt lika och personkemin fungerar jättebra, så det var bara att köra, säger Jesper Wallin, vd på Byggnadsfirman Erik Walin.Byggrätterna i Annedal


Skanska, 260 bostadsrätter. Arkitekt: Brunnberg & Forshed.

NCC, 102 bostadsrätter. Arkitekt: Brunnberg & Forshed.

Folkhem, 47 bostadsrätter. Arkitekt: Joliark.

Svenska Bostäder, 123 hyresrätter. Arkitekt: Tovatt Architects.

Viktor Hanson/Erik Wallin, 103 bostadsrätter. Arkitekt: Kjellander Sjöberg.

Bonré, 54 hyresrätter. Arkitekt: Kjellander Sjöberg.

Besqab, 50 bostadsrätter. Arkitekt: White.

Einar Matsson, 68 bostadsrätter. Arkitekt: Joliark.

Veidekke Bostad, 68 bostadsrätter. Arkitekt: Joliark.

Stockholmshem, 145 hyresrätter. Arkitekt: AQ Arkitekter.

JM, 45 bostadsrätter. Arkitekt: Sweco FFNS.

Skanska, 85 bostadsrätter. Arkitekt: Kjellander Sjöberg.

Svenska Bostäder, 95 hyresrätter. Arkitekt: Engstrand Speek.
Byggstart 2011


Svenska Bostäder, 70 hyresrätter. Arkitekt: Equator Ark.

Seniosgården, 43 bostadsrätter. Arkitekt: Lindberg Stenberg.

Borätt, 100 bostadsrätter. Arkitekt: Lindberg Stenberg.

Peab (ej spikat)

Värmdö Bygg (ej spikat)
Byggstart 2012


SKB, 75 hyresrätter. Arkitekt: ÅWL arkitekter.

Byggvesta, 40 hyresrätter. Arkitekt: White.

Reinhold (ej spikat)

JM, 60 bostadsrätter. Arkitekt: ÅWL arkitekter.

Järntorget, 80 bostadsrätter. Arkitekt: Grad.

Lennart Ericsson (ej spikat)

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.