Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Kulturbyggnader i Hunnebostrand skyddas

Publicerad: 24 juli 2018, 04:00

Foto: Adam Peterson, Norconsult

Norconsult har tagit fram en ny detaljplan för de gamla delarna av Hunnebostrand. Syftet är att ge den unika kulturmiljön ett skydd för framtiden. Den ska också ge tydliga riktlinjer för hur bebyggelsen ska bevaras, förändras och kompletteras i området.


Den unika bebyggelsemiljön i Hunnebostrand har inneburit flera utmaningar i uppdraget. Bland annat i att nå planbestämmelser som kan säkerställa ett skydd för kulturmiljön samtidigt som kompletteringar och mindre tillskott ska vara möjliga.

- Olämpligt utformade tillbyggnader eller fasader skulle kunna förstöra hela områdets karaktär, säger uppdragsledare Gunnar Håkansson. Genom de föreslagna detaljplanerna får nu kommunen ett praktiskt verktyg när de ska hantera olika önskemål i samband med bygglov, fortsätter han.

Som underlag för planarbetet har en bebyggelseinventering som redovisar kulturvärden för enskilda huvudbyggnader inom planområdet tagits fram. Hunnebostrands gamla delar är en kulturmiljö som tydligt visar på de Bohuslänska kustsamhällenas historia. Området har därför också ett högt kulturhistoriskt värde som helhet.

Parallellt med detaljplanen har Norconsult tagit fram gestaltningsprogram för kustsamhällen i Sotenäs kommun. Syftet är att ytterligare ge stöd och inspiration till att utföra byggnationer som går i linje med den unika kulturmiljön.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.