Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Lantmätaren ett hus med anor

Publicerad: 12 februari 2009, 10:10

I kvarteret Lantmätaren på Herrgårdsgatan i Karlstad har en intressant kulturhistorisk upprustning gjorts. I det anrika huset byggt 1897 huserade i många år Granruds Konstruktionsbyrå. I byggnaden har det också varit läkarmottagning. Huset har nu byggts om pietetsfullt till moderna kontor av Hus & Bygg i Värmland.


Renoveringen har skett tillsammans med YIT på uppdrag från Paritt som är ny ägare till fastigheten. Upprustningen innefattade även fasad och fönsterbyte. Alla fönster på första och andra våningen har bytts och den gula fasaden har lagats och putsats om. Totalt rör det sig om åtta kontor på 350 kvadratmeter.

Till det tillkommer den byggnadstekniskt komplicerade ombyggnaden av alla nya installationer som krävts för ett väl fungerande modernt kontor. I slutet av året var helrenoveringen klar.

Byggindustrin träffade arbetsledaren Per Johansson i byggdammet. Han berättar att det fortfarande bor en person i huset. En dam som bott där sedan 1950-talet. Så bland kontoren blir det också en lägenhet kvar.
Byggnaden på 400 kvadratmeter är genuin med tjocka bjälklag och självbärande träbjälkar. De nya kontoren och konferensrummen har fått transparenta glasade väggar för att ge så mycket ljus och rymd som möjligt i det kompakta huset. Arkitekter för ombyggnaden är Bergfjord & Ivarson. Entreprenaden är så kallad partnering med öppen redovisning.

- Man kan säga, säger Per Johansson vidare, att i det här ingick två olika byggprojekt, renovering av fasader, fönster och en helt ny kontorsdel. Han berättar också att man här använde ett gipsspackel istället för flytspackel som inte väger lika mycket. Det gick åt 18 ton gips.

Stefan Lindh, delägare i Hus & Bygg, berättar att renoveringen skett i nära samarbete med stadsarkitekten Per Höjman. Huset kallas också i folkmun för ”Guldgruvan”, det berättas, säger Stefan Lindh, att det på 1800-talet bodde en ovanligt frikostig man i huset med gott om pengar. Behövande som kom till huset fick en slant och behövde aldrig betala igen! Huset var också norskt under svensk-norska unionen, unionen upplöstes 1905.

Fakta/Kv Lantmätaren
Byggentreprenör: Hus & Bygg i Värmland
Renoveringen har skett tillsamman med YIT
Ägare: Paritt
Hyresgäst: Byggdialog
Byggnaden: 400 kvm kontor plus en lägenhet

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.