Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Link tar grepp om Umeås innerstad

Publicerad: 11 oktober 2010, 10:09

Umeå kommuns fördjupade översiktsplan har just varit ute på remiss. I linje med planen har Link arkitektur tagit fram ett förslag för Umeås framtida stadsutveckling.


Idén som Link presenterat innebär att centrum utvidgas. Bland annat genom att torghandeln flyttas, en gågata glasas in och ett större sammanhängande butiks- och kontorshus med ett underliggande parkeringsgarage i 1-2 våningar skapas. En ny innerstadspark anläggs på den tidigare asfalterade ytan och ett garage placeras under parken. Dessutom utvecklas den nya Centralstationen med nya lokaler och bostäder.

Enligt tillväxtmål ska Umeå ha 200 000 invånare till år 2050 - nästan en dubblering av invånarantalet. Centrumet behöver kunna hysa en expandering av handelsytor, kommersiella lokaler och bostäder.

Links idéskiss omfattar en stor del av innerstaden och förslaget, som har presenterats för kommunen och de berörda fastighetsägare, har mött positiv respons.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.