Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

"Lönsamt energirenovera miljonprogrammet"

Publicerad: 12 februari 2009, 11:53

Det finns en rad energibesparande åtgärder som är lönsamma när ett hus ändå renoveras. Men då behövs det genomtänkt planering och noggranna livscykelkalkyler. Detta gör väldigt få fastighetsägare idag, enligt konsultföretaget ÅF.


– Man måste titta på varje enskild fastighet och göra livscykelkalkyler inför varje investeringsbeslut. Men det görs inte idag. Beställarna tycker att det är för dyrt, man pratar bara om återbetalningstider på tre år. För en fastighet är det ingenting, säger Lise-Lott Larsson, expert på energieffektivisering och enhetschef på konsultföretaget ÅF.

Det finns en rad enkla åtgärder som betalar sig med framtida energibesparingar, anser hon. Lite mer byggkostnad kan ge mycket lägre driftskostnad.

Men trots att många hus från miljonprogrammet har likartade konstruktioner är varje byggnad unik. Därför behöver man tänka och räkna i ett tidigt skede, betonar Lise-Lott Larsson.

– Man borde bygga upp en simuleringsmodell som kan anpassas till de individuella fastigheterna. De allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo skulle kunna stå för kostnaden för en sådan modell, föreslår hon.

En bra kalkyl tittar på helheten, på olika paket av åtgärder. Och för att kalkylen ska bli tillförlitlig måste man ut i fastigheten och mäta, var det går att spara energi och hur hyresgästernas beteenden är.

– Det finns till exempel en stor potential att spara energi på belysning. Det ska ju bara lysa när det behövs. Man kan bland annat sätta in närvarostyrning till belysningen i ett parkeringsgarage så att det inte lyser dygnet runt, säger Lise-Lott Larsson.

I samband med renovering av fasaden lönar det sig att tilläggsisolera. Och ska man ändå byta fönster är merkostnaden för ett mer energieffektivt inte stor.

Individuell mätning och debitering av tappvarmvatten i varje lägenhet kan också vara en kostnadseffektiv åtgärd. Men individuell debitering av inomhustemperatur kan vara svårare att både genomföra och få ekonomi i, anser hon.

Energieffektiviseringen innebär också att bostadsbolag eller bostadsrättsföreningar blir mindre sårbara om energipriserna skjuter i höjden i framtiden. Den höjer också marknadsvärdet på fastigheten, argumenterar hon.

– Jag tror att kunskap om energieffektivisering är Sveriges framtida basindustri. Det här skulle vi kunna exportera till Kina och andra länder, säger hon.Vissa åtgärder lönar sig direkt
Vissa energieffektiviserande åtgärder lönar sig direkt. Andra lönar sig om annan renovering ändå ska utföras. Och viss teknik lönar sig inte alls på kort sikt. Anders Lindén, expert på energieffektivisering på konsultföretaget ÅF, ger några exempel.

Lönsamt

   Tilläggsisolera vindsbjälklag betalar sig på 4 – 5 år
   Byta till direktdrivna och tryckstyrda frånluftsfläktar betalar sig på 3 – 4 år.
   Närvarostyrd belysning i parkeringsgarage och trapphus i kombination med nya armaturer och ljuskällor kan minska elbehovet med upp till 90 procent.
   Installera vattensnåla armaturer i bostäder.
   Tilläggsisolering och tätning av ytterväggar när fasaden ändå måste renoveras.
   Byte till energieffektiva fönster när fönstren ändå måste bytas.
   Injustering av värmesystem betalar sig på 4 – 5 år.

Ibland lönsamt


   Byte av äldre styr- och övervakningsutrustning.
   Individuell mätning och debitering av varmvatten.
   Installation av värmeåtervinning med värmepump vid frånluftsventilation.
   Installation av FTX-aggregat i ventilationssystemet.

Ej lönsamt

   Komplicerade och underhållskrävande installationer för behovsstyrning av ventilation.
   Tilläggsisolering och tätning av ytterväggar om fasaden är i bra skick.
   Byte till energieffektiva fönster om de nuvarande fönstren är funktionsdugliga.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.