Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Lugn produktionstakt för ökad kvalitet

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Bygget av en ny utvidgad stadsdel i Stockholm vid Vasaparken är nu igång. Dammet ryker på den trånga byggarbetsplatsen, en kranbil tränger sig fram på den smala grusade gången med sina gropar. Helt klart ska hela området vara 2011.


-Det gäller att ha god planering i tidigt skede och bra platssamordningsmöten. Vi jobbar nära Besqab och det är roligt och berikande med alla möten med de andra byggarna här på området, säger platschef Raimo Soini, Folkhem, när vi traskar runt på byggarbetsplatsen vid Sabbatsbergs sjukhus med den gröna lungan Vasaparken alldeles intill där Folkhem uppför stadsradhus i kv Porla Brunn med 38 lägenheter i varierande storlek, från tvårummare på 44 kvadratmeter till luftiga sexrummare på 120 kvadratmeter.
-Vi har en relativt lugn produktionstakt som ger en bättre kvalitet i det utförda arbetet och ökar trivseln på arbetsplatsen, det är Folkhems strategi.
Högt uppe på en kulle står gamla lönnar inhägnade med nät kring stammarna, löven dallrar i blåsten. Träden ska bevaras och skyddas på alla tänkbara vis mot omgivande maskiner och pågående sprängningar.
-Det är lite häftigt. Det är bra att man tar vara på gamla träd på bostadsgårdarna så bostadsgårdarna får ett grönt intryck från början, säger arkitekt Mats Egelius, White arkitekter, för kvarteret Porla Brunn och tillika arkitekt för stadsradhusen i olika gröna nyanser klädda med träpanel mot gården och slipade terrazzoelement ut mot gatan, med en sockel av natursten och en konstnärlig utsmyckning i cementmosaik.
-Det blir jättevackert, säger arbetschef Catherina Fored, Folkhem. Vi har varit på besök på Strängbetongs fabrik  och valt ut materialet.
-Från början var det tänkt att vi skulle ha puts högst upp vid de indragna takvåningarna. Men de boende ville inte ha puts med tanke på den senaste debatten om putsproblematiken. Vi valde istället skivor där det var en lätt konstruktion. Vi tillmötesgick de boendes önskan, säger Mats Egelius.
-Putsen i sig är inget problem utan konstruktionen i sin helhet. I detta fall så saknas det en luftspalt vilket gör att fukt som tränger in blir kvar, säger Raimo Soini.
Att husen som uppförs av Folkhem är attraktiva råder det ingen tvekan om, samtliga hus är redan slutsålda efter att köpare köat både natt och dag.
-Genom att det här är ett gammalt område, så är det redan från början karaktär i området, vilket ytterligare höjer attraktionskraften, säger Mats Egelius. Detta är ett fantastiskt läge mitt i den centrala staden med Vasaparken alldeles inpå.
Inflyttning i Folkhems hus beräknas till februari 2009. Helt klart ska hela området vara 2011.

Fakta
Aktörer  på Sabbatsbergsområdet
Kvarter Porla Brunn. 160 lägenheter. Bostadsrätt. Byggherrar: Besqab. 50 bostadsrätter. Arkitekt: Sweco FFNS genom  Per Wigow. Folkhem. Arkitekt: Mats Egelius, White Arkitekter. Riksbyggen. 58 bostadsrätter. Arkitekt: eej arkitekter genom Måns Elander. Byggentreprenör: NCC.
Kvarter Medevi Brunn. Svenska Bostäder: 140 hyresrätter.Byggentreprenör Skanska. Arkitekt: Equator genom Ulla Redgert.
Kvarter Loka Loka Brunn. Anders Bodin: 160 hyresrätter. Byggentreprenör: JM. Arkitekt: Sune Malmquist och Caspar von Vegesack.
Peab gör markjobb (grundarbeten) åt Besqab och Riksbyggen. Folkem och Besqab anlitar Strängbetong som gör betongstommen. Peab är även entreprenör åt Staden.

Fotnot:
Sabbatsberg har namn efter källarmästaren Valentin Sabbath som i början av 1700-talet ägde området.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.