fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Malmö fortsätter att växa – här är de nya detaljplanerna

Malmö fortsätter att växa – här är de nya detaljplanerna

Stadsbyggnadsnämnden i Malmö arbetar med flera nya detaljplaner som banar väg för fortsatt utveckling av staden. Det gäller bland annat en ny bro mellan centrala Malmö och Västra hamnen, bostäder i betongsilor och en ny vattenfront.

Publicerad: 28 september 2020, 07:59

Ämnen i artikeln:

LimhamnMalmö stadVasakronanWihlborgsWihlborgs FastigheterPeabPeab BostadPeab SverigestadsutvecklingMalmö

Malmö fortsätter att omvandla gamla industrimiljöer till nya stadsdelar. Här är en visionsbild för Smörkajen. Foto: SWMS Arkitektur/Esencial

Innehåll

Sedan början av 1990-talet har Malmö genomgått en omvandling från industristad i kris till en modern storstad som lockar till sig nya unga invånare. Det är en förvandling som syns även i stadsplaneringen, och som pågår än. Gamla industriområden har omvandlats till levande stadsdelar för boende, arbete och kultur. Exemplen spänner över vitt skilda satsningar, från utställningen Bo01 till det nya konserthuset Malmö Live.

Just nu arbetar stadsbyggnadsnämnden i Malmö med flera nya detaljplaner som ska göra det möjligt att omvandla fler gamla industrimiljöer till nya stadsdelar:

Bro till Varvsstaden

Stadsbyggnadsnämnden i Malmö har nyligen sagt ja till en detaljplan för ett nytt stråk som ska förbinda Varvsstaden och Universitetsholmen. Som en bärande del av stråket planeras en iögonfallande bro för i första hand fotgängare, cyklister och bussar. Ett uttalat mål är att uppmuntra gång och cykeltrafik för att minska biltrafiken.

Läs även: Arkitektritade radhus prisas i Malmö

Formen på bron skapar en breddad utsiktspunkt mot Hamnbassängen i öster som tillsammans med utfyllnaden vid landfästet på norra sidan skapar två nya mötesplatser. Foto: Kjellander Sjöberg

Bron är ritad av arkitektkontoret Kjellander Sjöberg tillsammans med broingenjören Ian Firth från London och konstruktörer från Sweco Civil. Den är en pusselbit i den fortsatta utvecklingen av Varvsstaden, där Kockums tidigare höll till. Peab och Balder äger större delen av marken i Varvsstaden och planerar att bygga runt 2 500 bostäder samt lokaler, kontor och skolor.

Smörkajen

Nyhamnen är ett av de gamla industriområdena i Malmö som står på tur att omvandlas till en ny stadsdel med bostäder, kontor och handel. Först ut är Smörkajen och i oktober månad kommer ett planförslag att gå ut på samråd. 

Läs även: Atrium och skybar mot Öresund på nya Studio

Delar av hamnen runt Smörkajen ska enligt förslaget fyllas ut så att vattenrummet blir tillgängligt för aktiviteter såsom bad och båtliv. Foto: SWMS Arkitektur/Esencial

Planerna för Smörkajen omfattar 55 000 kvadratmeter bostäder och lika mycket kontorsyta. Här har bland annat Vasakronan och Wihlborgs planerade projekt. Av detaljplaneförslaget framgår att Hans Michelsensgatan ska få en ny sträckning samtidigt som kajerna öppnas upp för allmänheten för att skapa nya mötesplatser vid vattnet, inklusive en ny park i öster. Förslaget innebär också att delar av hamnen fylls ut så att vattenrummet blir tillgängligt för aktiviteter såsom bad och båtliv.

Limhamns cementsilor

I Limhamn finns ytterligare en gammal industrimiljö som står inför en förvandling. Här tornar de gamla cementsilorna upp som landmärken. Silorna anses historiskt värdefulla och länge var tanken att de skulle kunna bevaras genom att byggas om till bostäder, men nu har stadsbyggnadsnämnden gett beskedet att de får rivas, under förutsättning att de byggs upp igen. 

Cementsilorna i Limhamn ska rivas, men byggas upp igen. Foto: Malmö stad

Det är Lernacken Fastigheter och Trianon som äger fastigheterna där silorna står. Nu tar ett detaljplanearbete vid som ska utreda hur de gamla silornas material, volym, form och industriella karaktär bäst kan återskapas i nybyggda bostadshus.

Läs även: Serneke om nya projektet i Malmö: ”Kan bli svårighet med leveranser”

Kvarteret Bryggeriet

Kvarteret Bryggeriet i Södra Sofielund i Malmö var länge ett industrikvarter och ursprungligen låg här just ett bryggeri. I dag finns bland annat handel, lagerlokaler och en gymnasieskola i kvarteret. Fastighetsägaren Nyfosa vill utveckla det ytterligare med 250 bostäder, kontor, torg och park. 

I samband med omvandlingen av kvarteret Bryggeriet ska delar av den tidigare karga industrimarken ersättas med grönytor. Foto: Fojab

Genom att riva delar av den gamla bryggeribebyggelsen ska det beredas plats för bland annat ett nytt hus i tolv våningar. 

Elin Bennewitz

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev