Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Många byggrätter men få byggstarter

Publicerad: 12 oktober 2012, 08:56

I Malmö finns tusentals färdiga byggrätter förbostäder men byggstarterna är lätträknade. Nujobbar byggföretagen med att rikta om nyproduktionenmot en ny målgrupp – ungdomar som vill hasmå billiga lägenheter. Projekten som planeradesför bara ett par år sedan går inte att finansiera i dag.


I Malmö finns cirka 7 000 byggrätter som står och väntar på att bostadsprojekten ska sjösättas. Men byggföretagen avvaktar. Statistik från Statistiska centralbyrån visar att endast cirka 700–800 nya bostäder påbörjas i Malmö varje år. Till exempel i den nya stadsdelen Hyllie är utbyggnadstakten betydligt lägre än vad kommunen tänkte sig när området planlades.

Anders Rubin (S), kommunalråd för boende och infrastruktur i Malmö, berättar att de väntande byggrätterna i första hand ligger på mark som byggföretagen själva äger.

– Hade de legat på kommunens mark hade vi haft mer kontroll, företag som inte bygger inom rimlig tid skulle kunna förlora byggrätten. Men som det är nu kan vi inte göra mycket, säger han.

Byggherrarna i Hyllie och Malmö kommun verkar vara överens om att den låga utbyggnadstakten är en finansieringsfråga.

– Problemet är att byggsektorn ligger på en kostnadsnivå som är högre än vad folk kan betala. Det finns en klyfta mellan vad folk behöver och vad de har råd med i dagens utbud, säger Anders Rubin.

Han tycker det är orimligt att peka ut kommunerna som bromsklossar för bostadsproduktionen.

– Ibland låter det i den offentliga debatten som att det är kommunerna som inte tar sitt ansvar. Att de inte planlägger mark och så vidare. Det finns säkert exempel på det också men inte hos oss, säger han.

Och byggherrarna i Malmö verkar hålla med.

– Det finns bra med byggrätter i Malmö och i ganska bra lägen, säger Peter Wickström, projektutvecklingschef på Peab i Malmö.

Även Henrik Lindén, regionchef på NCC boende syd, och Charlotta Nilsen på Riksbyggens Malmökontor tycker att kommunen sköter sitt uppdrag på ett tillfredsställande vis.

– Jag tycker det fungerar bra på Malmö kommun. Vi jobbar med bostäder i attraktiva lägen, vårt projekt vid Triangeln är ett exempel. Hyllie kommer också att bli jättebra på sikt men det är svårt med nya områden i kärvare tider, säger Henrik Lindén.

Claes Jeppsson, regionchef Skåne på Veidekke bostad, tror att lösningen på den låga utbyggnadstakten är att anpassa nybyggnationen efter en ny målgrupp.

– Bara det senaste året har vi sett ett tydligt skifte. Tidigare var motorn för nybyggnation lite äldre familjeminskare som sålde villan och flyttade till en bostadsrätt. Den gruppen finns nästan inte på bostadsmarknaden i dag. I stället har vi en stor grupp unga som letar efter sin första egna bostad, säger Claes Jeppsson.

Och det skiftet orsakar problem. Bostadsprojekt som planerades för bara ett per år sedan är inte anpassade för dagens marknad.

– Den nya målgruppen vill inte bo på samma platser, de vill inte ha samma storlek på lägenheten och inte heller samma prislapp. Vi jobbar med att anpassa oss, med mindre ytor, andra upplåtelseformer och ännu större fokus på den totala produktionsekonomin, säger Claes Jeppsson.

Charlotta Nilsen på Riksbyggen och Peter Wickström på Peab berättar att även de riktar om nyproduktionen. De bygger kompaktare lägenheter och Peab bygger fler hyresrätter än tidigare.

– Just nu arbetar vi med att förändra ett av våra planerade projekt i Malmö så att det ska passa dagens målgrupp, berättar Charlotta Nilsen.

Claes Jeppsson menar att det är viktigt att alla inom byggsektorn, inklusive stat och kommun, anpassar sig till den nya marknadssituationen.

– Just nu finns det tillräckligt mycket planlagd mark om man pratar volym. Men kommunerna skulle behöva ha ett bredare anslag i planarbetet, säger han.

Han tycker att de skånska kommunerna, inklusive Malmö, lägger för stort fokus på stora utbyggnadsområden.

– Det vore bättre om de också tog fram mindre förtätningsprojekt. De fungerar bättre än att bygga nya stadsdelar när marknaden är avvaktande. Men jag förstår stadsbyggnadskontoren, det kräver nästan lika mycket resurser att planlägga ett litet förtätningsprojekt som ett stort utbyggnadsområde med hundratals bostäder, säger han.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.