Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Många tillbud inom bygg

Publicerad: 28 oktober 2013, 09:02

Sex av tio av tio arbetsplatser har dåliga rutiner vid tillbud. Värst är det inom tillverkningsindustri och i byggsektorn. Det visar Arbetsmiljöverket inspektionsdrive den senaste tiden.


Under hösten har Arbetsmiljöverkets så kallade EU-kampanj gjort nära 2 200 arbetsplatsbesök. Vi mer än hälften av fallen, i 60 procent, har brister påvisats.

– Det här betyder att de flesta arbetsplatser behöver jobba betydligt hårdare med tidiga signaler för att undvika arbetsskador i form av sjukdomar och olyckor, säger Jennie Karlsson, nationell samordningsansvarig för insatsen på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Kraven rörande tillbuden har att göra med brister i rapportering, hantering och samverkan på arbetsplatserna. Värst ställt var det inom tillverkning och byggsektorn där 64 procent respektive 63 procent av besökta arbetsställen fick krav på sig.

Jenny Karlsson tycker att man ska se tillbud som något bra.

– Drar man lärdom av dem behöver vare sig verksamhet, individ eller samhälle betala de höga kostnader som arbetsrelaterad ohälsa skapar, säger Jenny Karlsson.

Syftet med denna insats är att vidga förståelsen av tillbud. Exempel på tillbud kan vara händelser som när det från verkstadstaket ramlar ner en lampa, eller när en handske fastnar i svarven. Men det kan lika gärna vara arbetspass då personal insjuknat och arbetsgivaren inte kallat in någon vikarie.

– När ordinarie personal arbetar på högvarv för att täcka upp för sjukfrånvaro leder det ofta till stressrelaterade sjukdomar eller att personal råkar ut för en arbetsolycka, säger Karlsson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.