söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Mats Åkerlind, BI: "Nu vill vi gå vidare med Byggnads"

Publicerad: 11 april 2013, 12:53

I måndags kom Sveriges Byggindustrier, BI, och Byggnads överens om ett löneavtal i nivå med exportindustrins lönenorm, det så kallade märket. Avtalet löper över 37 månader och löper ut samtidigt som industriavtalet.

Ämnen i artikeln:

stadsutveckling

Nivån motsvarar industriavtalets norm på 6,8 procent fördelat över tre år men Byggavtalet, förlängs med ytterligare en månad, hamnar därmed på 6,99 procent.

Det är från den nivån som avräkningar görs för tre dagars arbetstidsförkortning med 0,165 procent, konjunkturkorrigering på sammanlagt 0,2 procent fördelat på de tre åren och slutligen, avdrag för förändringarna i föräldraförsäkringen på 0,05 procent.

Det ger löneökningar på 2,015 procent för 2013 som konjunkturmässigt beräknas bli det tuffaste av de tre åren. För 2014 ger uppgörelsen, 2,38 procent och sista året lika mycket.

Byggnads har möjlighet att säga upp avtalet efter det första året om man är missnöjd med hur arbetet i den gemensamma arbetsgruppen mot oseriösa byggföretag fungerar.

Såväl BI som Byggnads uttryckte tillfredsställelse med den ekonomiska överenskommelsen på måndags­kvällen.

BI:s förhandlingschef och vvd Mats Åkerlind är nöjd med utfallet av avtalsrörelsen men är fortsatt mycket kritisk mot vägen dit.

– Det är ett underbetyg mot vårt förhandlingsklimat att vi var så nära en storkonflikt. Men nu tar arbetsgrupperna vid. Vår vilja är att tillsammans med Byggnads arbeta vidare och utveckla de frågor vi kan enas om i en positiv anda. Det gäller inte minst ansvarsfrågorna i entreprenörskedjorna. Oseriösa företag ska stoppas effektivt. Och kollektivavtalen är det som ska gälla i projekten.

Men just av de skälen anser Mats Åkerlind att avtalsvillkor som bevisligen strider mot lagen inte hör hemma i kollektivavtalen.

– Vi borde ha goda möjligheter att lyckas enas om målen. Sedan får vi i arbetsgrupperna ta fram lösningar på hur vi kommer dit.

Mats Åkerlind känner starkt att det är BI som aktivt driver den goda utvecklingen i byggsektorn på de punkter som Byggnads gjorde till sina huvudkrav. Förutom ansvaret för entreprenadkedjorna gäller det särskilt säkerhetsfrågorna och arbetsmiljön.

Av Sveriges över 90 000 byggföretag är det BI:s 3 200 medlemsföretag som bär upp åtagandena i kollektivavtalen fullt ut och ger kollektivavtalens bestämmelser genomslag, enligt Mats Åkerlind.

Fakta när det gäller arbetsplatsolyckorna och BI:s ansvar för dessa har helt andra proportioner än det som Byggnads svepande och ganska hätskt påstod när de lade sitt stora strejkvarsel för att vinna media och allmänheten, menar Mats Åkerlind.

– En fjärdedel är trafikolyckor till eller från jobbet, ytterligare en fjärdedel inträffar på byggen inom jordbruket där bönderna bygger själva. Av det som sedan återstår inträffar två tredjedelar av olyckorna på arbetsplatser som inte drivs av BI-medlemmar, säger han.

Om proportionerna stämmer under ett år med samma nivå som 2012 – sex döda –  så skulle statistiken peka på att risken för ett dödsfall inom ett BI-företag under ett år är en person.

– Vi har kommit långt med vår nollvision och driver det mycket organiserat inom vårt stora projekt Säker arbetsplats. Varje olycka är en för mycket. Vi har ett stort ansvar för våra med­arbetare.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev