Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Medeltida fästning förstärks inför ombyggnad

Publicerad: 20 december 2012, 11:43

Sommaren 2014 ska Hallands kulturhistoriska museum flytta in i nyrenoverade lokaler i Varbergs fästning. Nu pågår förberedande förstärkningsarbeten parallellt med upphandlingen av ombyggnadsarbetena.


Varbergs fästning har en 700 år lång historia. I västra slottslängan, den del som rymmer Hallands kulturhistoriska museum, genomför Statens fastighetsverk ett ombyggnadsprojekt. Den västra slottslängan har en grundmur från medeltiden men stora delar av längan är från 1600-talet. Just nu genomför Sydskiffer, som är specialiserade på restaurering av kulturbyggnader och kyrkor, rivnings- och förstärkningsarbeten av bjälklagen.

– Bjälklagen visade sig vara skadade. Vi upphandlade förstärkningen som en separat entreprenad när det visade sig vara en nödvändig förberedelse för ombyggnaden, berättar Ulrika Palmblad, förvaltningsområdeschef på Statens fastighetsverk.

Anbudstiden för ombyggnadsarbetena går ut den sjunde januari.

– Vi räknar med byggstart i februari, direkt efter att arbetena med bjälklagen är avslutade. Till sommaren 2014 ska museet kunna flytta in i sina nya lokaler, säger Ulrika Palmblad.

Ombyggnaden omfattar cirka 1 500 kvadratmeter. Museet ska få nya kafélokaler och utställningslokaler samt fler toaletter och garderober för besökare. Det blir även en ny entré från borggården med ett vindfång av glas och en påbyggnad av trapphusbyggnaden för att bereda plats för nya hissar. Dessutom byts alla installationer.

– Lokalerna får ett ventilationssystem, det fanns inte alls innan, samt nya installationer för el och värme, säger Ulrika Palmblad.

Invändigt ska delar av stommen exponeras och några av väggarna ska slammas så att teglet framträder.

– Man ska se mer av det ursprungliga. Tidigare var det nästan som att kliva in i ett vanligt hus från 1970-talet, säger Ulrika Palmblad.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.