Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Mer energi kan sparas när miljonprogrammet rustas

Publicerad: 17 december 2008, 08:59

Det finns ännu större potential till energibesparing i miljonprogrammet än man tidigare bedömt. Energianvändningen till uppvärmning kan sänkas till nästan en fjärdedel med ganska små medel, konstaterar IVL Svenska Miljöinstitutet.


IVL har gått igenom Svenska Bostäders projekteringsunderlag för renoveringen av referenskvarteret Trondheim på Järvafältet strax norr om Stockholm. De åtgärder bostadsbolaget har föreslagit kan nästan halvera användningen av energi till uppvärmning.

– Men man kan göra mycket mer med ganska små medel. Det går att ytterligare halvera energin till uppvärmning, säger Anna Jarnehammar, projektledare på IVL.

Forskningsinstitutet har granskat detaljerna i projekteringsunderlaget och gjort nya energisimuleringar. Bland annat föreslår IVL att det föreslagna FTX-systemet, som återvinner värme i ventilationens frånluft, byts till den mer effektiva typ som används i passivhus. Det kan öka värmeåtervinningen i luften från 60 till 80 procent.

Även fönster, balkongdörrar och dörrar bör isolera bättre. Isoleringen kan också vara tjockare i vissa partier av fasaden. Huset har idag stora köldbryggor. Det behövs därför ytterligare utredning och detaljlösningar för dessa, föreslår IVL.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.