Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Mia Hägg omformar Upplands Väsby

Publicerad: 16 november 2011, 14:44

Mia Hägg är en av fem arkitekter som arbetar med stadsutvecklingsprojektet Väsby Expo 2015.


I oktober gick startskottet för Upplands Väsbys stadsutvecklingsprojekt Väsby Expo 2015. Det centralt belägna kvarteret Fyrklövern ska bli en prototyp för framtidens urbana miljö. Mia Hägg är en av de fem inblandade arkitekterna. Hon har tidigare bland annat arbetat för Herzog & de Meuron som projektledare för Beijings OS-arena Fågelboet. I dag driver hon sin egen arkitektfirma Habiter Autrement i Paris som just avslutat tre experimentella bostadsprojekt i Bordeaux.

– Utmaningen låg i att erbjuda kvaliteter utöver det vanliga inom en relativt snäv budget. Det blev tre diametralt olika resultat, säger Mia Hägg.

Arbetet med Väsby Expo är ett av Mia Häggs första projekt i Sverige. Men redan 2008 påbörjade hon arbetet med projektet "Energy Systems" som är en del av Järvalyftet.

Mia Hägg hoppas på en utveckling som förstärker Fyrklöverns karaktär och vill gärna bygga om och till i stället för att riva.

– Jag ser möjligheten att tänka utanför konventionella och etablerade ramar och arbeta med befintligt byggnadsmaterial. Jag vill ta fasta på fyrklöverns blå färg och utveckla unika och atypiska bostäder. Det kan vara loft, ateljébostäder som ger möjlighet att bo och arbeta på samma ställe, billiga bostäder och stora bostäder, säger Mia Hägg.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.