Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Mild vinter bra för byggbolagen

Publicerad: 5 december 2011, 15:12

Barmark och mildvinter öppnar för bättre marginaler hos byggarna.


Ämnen i artikeln:

JMNCCPeabNorrland

Tuffa vintrar kostar pengar för byggbolagen, men den här vintern har börjat bra. I mitten av november förra året var hela landet, utom Öland och Gotland, snötäckt. Götaland hade ett snötäcke på över 40 centimeter.

Den 16 november i år var det barmark vid samtliga SMHI:s väderstationer.
Efter två riktigt tuffa byggvintrar ser det alltså rätt ljust ut. Förra vintern valde de börsnoterade bolagen att ligga lågt med redovisningen av sina vinterrelaterade kostnader. Men för vintern 2009-2010 förklarade exempelvis NCC Roads ökningen av rörelseförlusten på omkring 100 miljoner kronor under första kvartalet med "den stränga vintern". Förlusten ökade från minus 412 miljoner kronor till minus 515 miljoner kronor.

Även Peab och Skanska presenterade under första kvartalet 2010 ett tapp i rörelseresultatet på ungefär vardera 100 miljoner kronor till följd av den stränga vintern.

Förra vintern verkar beredskapen ha varit bättre, även om inga särskilda vinterrelaterade kostnader redovisats.

– Så långt vi bara kan planerar vi våra byggen så att de produceras vid rätt årstid. Det har hänt någon gång att vi omförhandlat tidplanen på grund av kyla, säger Mia Trahn, presstalesman på Skanska.

– I vår riskhantering tas såväl arbetsmiljörisker som vinterkostnader med och de ökade merkostnader som en sträng vinter kan medföra finns med i våra kalkyler, säger Mia Trahn.

Hos JM medförde den hårda vintern 2009-2010 ökade kostnader på omkring 15 miljoner kronor.

– Förra vintern blev kostnaderna något mindre men exakt hur mycket är inget vi specificerar, säger Tomas Hedenius, pressansvarig på JM.

– De två senaste vintrarna hör till de tuffaste på många år, med mycket snö och kyla. Det gjorde arbetet på många av våra arbetsplatser mer stökigare än vanligt och vi var tvungna att lägga ner mycket tid på att exempelvis skotta snö i stället för att bygga. Men i de allra flesta fall gick det bra, vi slapp förseningar i någon större omfattning, säger Tomas Hedenius.

De senaste vintrarna har av naturliga skäl slagit hårdast mot södra Sverige. I Norrland är man helt enkelt van vid vita vintrar. Det ingår i kalkylen och i spelets regler.

Gösta Sjöström informationschef på Peab:

– Vi har inte beräknat kostnaderna i kronor och ören för de två senaste tuffa vintrarna, men man ser hur hårt det slår på marknaden i Skåne när vi har snötäcke från november till mars. Det krävs saltning och plogning. Vi fick till och med importera salt från Tyskland. Sådant är omöjligt att gardera sig mot.

Richard Mattsson, affärschef för anläggning och mark på NCC Construction Sverige, region Norrland.
– Den sena vintern är positiv för våra anläggningsprojekt. Vid den här tiden förra året hade vi en halv meter snö och 20 grader kallt. När det är en riktig kall vinter måste vi täcka in gjutningarna och skotta snö, ibland flera gånger om dagen. Då måste vi lägga en del av yrkesarbetarnas tid och maskinernas kapacitet på skottning.

– Det är svårt att förbereda sig för vinterkylan. Vi har varit igång så långt det går. Allt blir trögare när vintern kommer, det bara är så. På vissa projekt gör vi vinteruppehåll och i år är det ungefär från nu, säger Richard Mattsson.

Per Hindersson

Ämnen i artikeln:

JMNCCPeabNorrland

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.