Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Miljonprogrammets gemensamma rum ska smyckas

Publicerad: 15 april 2015, 08:21

Miljonprogrammets uterum ska få konstnärlig gestalt

Regeringen vill satsa på att berika miljonprogrammets gemensamma platser konstnärligt. Satsningen har en budget på 170 miljoner kronor och ska pågå från 2016 till 2018.


Satsningen innebär att Statens konstråd tillsammans med lokala aktörer ska ta fram praktiska exempel på hur miljonprogrammets miljöer kan få en konstnärlig gestaltning. Pengarna fördelas av Statens kulturråd till aktörer ur det lokala civila samhället.

Regeringen avsätter två miljoner kronor i vårbudgeten för förberedelser under 2015.

– Vi är förstås glada att uppdraget gick igenom till slut eftersom konst i boendemiljöer engagerar så många. Vi ser fram emot att utveckla lokalt förankrade konstprojekt som tar sig an hela platser i miljonprogrammets områden säger Magdalena Malm, direktör på Statens konstråd.

Resultaten ska finnas kvar även efter det att regeringsuppdraget är avslutat. Statens konstråd kommer därför att fokusera på mellan fem och tio platser runt om i landet och arbeta med dem under de tre år som uppdraget omfattar.

– I områden där folk bor är lyhördhet och långsiktighet avgörande. Därför fokuserar vi arbetet till ett urval av platser. Vårt mål är att både process och resultat ska kunna inspirera andra som vill utveckla boendemiljöer, inte bara i miljonprogramsområden, fortsätter Magdalena Malm.

Under hösten 2015 planerar Statens konstråd att göra en utlysning där kommuner och lokala föreningar kan ge förslag på särskilt intressanta platser. Utlysningen fokuserar på vissa typer av platser, till exempel grönområden, lekplatser, skolor, gårdar eller centrum.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.