Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Minutiös planering i kvarteret Krejaren

Publicerad: 26 mars 2009, 10:06

Kvarteret Krejaren 2 på Östermalmstorg i Stockholm genomgår en omfattande förvandling. Vid torget bygger Peab ett stort kontors- och bostadshus där tidigare Folkan, en omtyckt revyteater från mitten av 1800-talet låg. På teatern uppträdde på sin tid bland annat Karl Gerhard och Kardemumma. På den mycket trånga byggarbetsplatsen bland bilar, boende och pågående affärsverksamhet träffar Byggindustrin Peabs projektledare Grgo Omazic och logistikansvarige L-G Eriksson, en råkall dag då snöflingorna sakta dalar ner.


Vad händer idag?

- Idag håller vi på med förberedelser inför helgen då en stor kranportal ska resas. Igår göts halva bottenplattan på 400 kvadratmeter och trettio betongbilar stjälpte betong på löpande band, en bil kom var tionde minut, säger L-G.

- Då var alla gubbarna på G, säger Grgo och skrattar.

Hur ser arbetsdagen ut?

- Vi börjar klockan sju på morgonen och jobbar i olika moment som regel till fyra på eftermiddagen. Det är dock mycket övertid i det här jobbet. Nästa helg till exempel kommer en stor byggkran som ska serva hela bygget när vi går in i nästa tuffa fas, säger L-G. Kranen har en räckvidd på 65 meter.

Hur är det att jobba på en sådan här trång arbetsplats?

- Det är den trångaste byggarbetsplatsen hittills för mig, säger Grgo.

- Det var nästan lika trångt på Drottninggatan när Debenhams byggdes, säger L-G.

Men vi klarar logistiken med en minutiös planering. Så till exempel har vi personal anställda som ser till att folk inte kommer för nära byggarbetsplatsen när vi spränger och när leveranserna kommer.

- Vi har till och med en bom som stoppar folk att komma för nära in på området. Mot Sibyllegatan och Nybrogatan har vi vid behov flaggvakter, som stoppar bilar från att bland annat parkera i närheten. Hittills har vi dock inte haft en enda incident, säger han. Vi har två killar som på heltid jobbar med den här typen av kringarbeten. Om en månad blir det den tuffaste utmaningen när stommen ska resas. Även hyresgästanpassningen till hösten lär bli mycket tuff.

- För att underlätta för de boende sätter vi infolappar i porten om vad som är på gång. I julas hade vi ett stort tält på torget dit människor fick komma och höra vad som händer på bygget, säger L-G vidare.

När det gäller den knepiga logistiken på bygget så har man ner till den mycket djupa byggropen byggt nya ramper hela tiden varefter bygget fortskrider. En ny trappa byggs i helgen intill betongplattan. Det är hela tiden nya anpassningar.

- Det är ett himla pyssel att få ut materialet. Hittills har vi lyckats bra, säger L-G.

Har ni haft några överraskningar i bygget?

- På grund av att det är så ont om etableringsyta har vi etablerat platskontoret i en nedlagd ICA-affär i tunnelbaneplanet, vi raggar även ytor för vår bodetablering som det är nu kommer de bodar vi har tillstånd för på torget inte att räcka till när vi går på topp i gubbkurvan. I samband med byggnationen har vi också ett uppdrag åt SL att förstäka den del av taket till gången i tunnelbanan som gränsar mot vårt hus. Under ett års sprängning har det sprängts omkring 6 000 kubik, säger L-G.

- Vi har med andra ord fått bygga om SLs uppgång, sprängning och bygglov har försenat tidplanen lite grand. Omkring 35 till 40 dagar, säger Grgo.
Fasaden har också varit en känslig bygglovsfråga, det har varit en del tyckande, från sandsten har det nu blivit mer glas. Arkitekt är Equator.

När startade bygget i kvarteret Krejaren?

- Det började med rivning senhösten 2007 och nu till hösten ska den första inflyttningen ske, säger L-G.

- Vi sysselsätter ett fyrtiotal man plus tio tjänstemän från Peab. Totalt sysselsätter bygget omkring 130 man, säger Grgo.

Fakta/Krejaren 2
Totalt ska huset på tio våningar, varav två plan ligger under markplanet, rymma cirka 4 100 handel, det blir 4 700 kvm kontor och 1 300 kvm bostäder. Åhléns får de tre lägsta planen och på de två översta våningarna blir de bostadsrätter, resten blir kontor. Byggherre är FastPartner. Helt klart ska bygget vara våren 2010. Byggkostnaden uppgår till 300 Mkr. Peab bygger på totalentreprenad.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.