Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

"Möjligt att energirenovera miljonprogrammet"

Publicerad: 12 Mars 2008, 08:43

Det går att sänka energianvändningen med 20 procent i flerbostadshus från miljonprogrammet till år 2020. Men att minska till 50 procent kräver stora insatser i fasadernas konstruktion. Det hävdar bolagen Familjebostäder och Stockholmshem.


De kommunala fastighetsbolagen har utrett vilka tekniska möjligheter det finns att minska energianvändningen. Bolagen har tillsammans fler än 55 000 lägenheter och köper årligen drygt 760 gigawattimmar värmeenergi.

Bolagen går inte lika långt som det så kallade ”Skåneinitiativet”. Det är 80 kommunala bostadsbolag som i februari beslutade sig för att minska energianvändningen i sina fastighetsbestånd med 20 procent till år 2016. Målet togs på initiativ av organisation Sabo.

Familjebostäder och Stockholmshem konstaterar att en av de viktigaste åtgärderna är att göra något åt ventilationens frånluft. Ungefär 30 procent av värmeenergin försvinner den här vägen.

Båda bolagen tror mer på att återvinna den här energin med frånluftsvärmepumpar än med mekaniska värmeväxlare, trots att det ökar användningen av elenergi till uppvärmning.

– Vi kan behöva kompensera detta genom att installera solceller, säger Helena Ulfsparre, miljöchef på Familjebostäder.

Solceller är dock fortfarande olönsamma, konstaterar hon. Solfångare är lönsamt när taket ändå renoveras eller vid nybyggnation. Men att installera teknik som sparar varmvatten betalar sig redan efter ett år.

Att byta till energieffektiva fönster och tilläggsisolera väggar är bara lönsamt när fasaden ändå behöver bytas, anser bolagen.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.