Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Nämnd för stadsbyggnad säger ja till Nobel Center

Publicerad: 16 mars 2016, 15:45

På onsdagskvällen sa sven stadsbyggnadsnämnden i Stockholm stad ja till detaljplanen för att bygga Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Det är ett viktigt beslut för att projektet ska bli av.


Susanne Lindh, vd på Nobelhuset, är förstås väldigt nöjd.

– Det är en milstolpe för oss. Vi har jobbat två år med att ta fram planerna och bland annat anpassat huset storleksmässigt för att få det att smälta in bättre. Det här är ett viktigt beslut att vi har stöd för detaljplanen, säger Susanne Lindh.

Beslutet i stadsbyggnadsnämnden, där Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, röstade för ett godkännande innebär att det gamla tullhus, som står på platsen där centret ska uppföras, rivs. Detta har kritiserats av en del remissinstanser tidigare.

Detaljplanen för Nobel Center har tidigare klubbats igenom i exploateringsnämnden och nästa steg i processen är ett beslut i kommunfullmäktige.

– Vi hoppas att ärendet kommer upp så snart som möjligt nu i april. Därefter följer eventuellt en period av överklaganden, säger Susanne Lindh.

Hon hoppas att detaljplanen får gehör också i fullmäktige. Nobel Center har inget alternativt spår man jobbar efter om så inte blir fallet.

– Från vår sida tycker vi att detaljplanen är så grundligt utredd. Vi har varit igång med planerna på att bygga Nobel Center på Blasieholmen sedan 2011. Beslutet nu är avgörande för att vi kan öka takten. Skulle kommunfullmäktige säga nej får vi ta det då, säger Susanne Lindh.

För Nobel Center innebär beslutet i stadsbyggnadsnämnden att man kan jobba vidare med både byggnaden och innehållet i den.

Om det inte blir några överklaganden, som kan ta upp till 1–2 år, skulle Nobel Center kunna byggstarta i slutet av 2016 eller början av 2017. Men dessförinnan ska man göra arkeologiska undersökningar.

Nobel Center vill handla upp byggentreprenaderna för projektet som en samverkansentreprenad och har redan varit i kontakt med 6–7 olika byggentreprenörer som kan vara intressanta.

– Det är jätteviktigt för oss att vi får en erfaren och seriös entreprenör. Vi vill också att vår designarkitekt David Chipperfield och vår svenska Arkitekt AIX Arkitekter finns med genom hela projektet och att samarbetet mellan arkitekt och byggentreprenör fungerar bra, säger Susanne Lindh.

Nobel Centers verksamhet

Nobel Center ska bygga upp sin publika verksamhet med utställningar, möten och skolprogram kring Nobelprisets unika kombination av ämnesområden – naturvetenskap, litteratur och fred. Med utgångspunkt i Nobelpristagarnas belönade insatser och inspirerande berättelser kommer Nobel Center att kunna ta sig an både stora frågor i samtiden och de som är av historisk betydelse.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.