Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

”Nobel Center strider mot strandskyddet”

Publicerad: 18 maj 2016, 07:13

Nobel Center har för stor skala och passar inte in i miljön enligt byggnadsbårdsförening.

Illustration: Nobel Center

Svenska byggnadsvårdsföreningen överklagar kommunfullmäktiges beslut att anta detaljplan för Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Föreningen yrkar på att beslutet upphävs. I en kompletterande överklagan hävdar föreningen att detaljplanen inte följer reglerna enligt den nya strandskyddslagstiftningen från 2009.


Motiven är främst byggnadens stora skala och avskalade fasadspråk som man anser medför en stor negativ påverkan på flera av uttrycken för riksintresset för innerstaden och att den unika hamnmiljön från 1800-talet försvinner. Föreningen anser också att flera viktiga frågor är olösta, bland annat hur turistbusstrafiken till Nobel Center ska lösas utan att skapa problem med bris på framkomlighet och parkeringsmöjligheter för turistbussarna i stadskärnan.

Svenska byggnadsvårdsföreningen kompletterar nu sitt överklagande av kommunfullmäktige i Stockholms beslut att godkänna detaljplanen med ett påpekande om att detaljplanen inte följer reglerna enligt den nya strandskyddslagstiftningen från 2009.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.