Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Nordbygg är fullt till sista kvadratmetern

Publicerad: 31 mars 2014, 12:49

Peter Söderberg är projektchef för Nordbyggmässan sedan tio år tillbaka. Foto: Nordbygg

Foto: Nordbygg

Nordbygg har över 30 år på nacken och växer stadigt. I år har närmare 900 företag sökt sig till vad som kommit att bli den största fackmässan i Norden och en självklar mötesplats för byggare i alla kategorier. Närmare 60 000 besökare väntas i år.


Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

I morgon slår Stockholmsmässan i Älvsjö i södra Stockholm upp portarna för Nordbygg 2014.

– Alla mötesrum och konferenslokaler är bokade hela veckan och samtliga hallar är fyllda till sista kvadratmetern med utställande företag. Vi är den största fackmässan i Norden, säger Peter Söderberg, projektchef för Nordbyggmässan sedan tio år tillbaka.

Hans förklaring till det stora intresset är enkel.

– Byggindustrin är stark, det byggs mycket hela tiden. Att mässan är vart annat år ger fler nyheter. Många företag väljer att lägga sina lanseringar till Nordbygg, säger Peter Söderberg.

Nordbygg har blivit en självklar mötesplats, enligt Peter Söderberg. Förra gången 2012 gästades mässan av 58 000 besökare. Här möts byggfolk från hela landet. 6–7 procent av besökarna kommer från utlandet, främst från norden men också från Baltikum och övriga Europa.

Peter Söderberg kan inte nog understryka mässans betydelse.

– Det finns inget annat ställe där man få en så samlad blick på byggsektorn. Här når man alla om man vill driva debatt och framför allt finns här stora möjligheter att skapa nya affärsmöjligheter med nya och gamla kunder. Som besökare är det ett väldigt effektivt sätt att uppdatera sig och snappa upp nya trender, hjälpmedel och tekniker, säger Peter Söderberg.

Mässan samlar alla intressenter kring bygg- och fastighet. Det gäller både företag och organisationer. – Nordbygg har mer och mer kommit att bli en arena för hela samhällsbyggnadssektorn där alla ledande företag och organisationer i branschen finns med, säger han.

Peter Söderberg berättar att allt fler väljer att vara på mässan under två dagar.

– Det tyder på att det är bra kvalitet på innehållet och att man får ut väldigt mycket av att vara här, säger han.

Bland årets höjdpunkter vill Peter Söderberg lyfta temat kring hållbart byggande.

– Det är väldigt aktuellt. Exempelvis hur vi ska renovera och bygga på ett vettigt sätt, med minsta möjliga miljöpåverkan, säger han.

Under mässans fyra dagar löper en föreläsningsserie och en utställning på temat: Renovera energismart. Där lyfter man fram fem olika möjligheter för renovering av ett typhus från miljonprogrammets tid som mynnar ut i lika många olika scenarier.

Ett annat guldkorn på årets mässa är exempel från Tyskland, som är en marknad som har kommit lite längre än Sverige på grund av den energiomställning som pågår där.

– Victoriahallen kan vi bland annat se ett par tyska städer som har kommit långt i sin strävan mot hållbarhet. Det är stadsdelen Wilhelmsburg i Hamburg, och staden Freiburg.

Svenska Kiruna lyfts också fram som ett spännande exempel. När en hel stad ska byggas upp på nytt finns fantastiskt intressanta möjligheter att bygga hållbart från början.

Installationer är hett på mässan i år. Hela A-hallen handlar om installationer och alla ledande företag på marknaden är på plats. På torsdag den 3 april kommer Guldmedaljen för årets hetaste materialnyhet att koras i på stora scenen, entretorget. Priset är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin, Svensk Byggtjänst och Nordbygg. Samtidigt utses vinnarna av Stora inneklimatpriset, Glaspriset och studenttävlingen Nya ögon på glas. Det vinnande tävlingsbidraget i Nya ögon på glas är ett ovanligt möte mellan glas och betong finns uppbyggt på entrétorget.

Ett återkommande populärt inslag på Nordbygg är Power Tool Street i B-hallen.

– Det är en väldigt populär del av mässan. I år har vi också en omfattande utställning av skyddskläder, maskiner och verktyg, säger Peter Söderberg.

Intresset från Polska företag att vara med på mässan har varit särskilt stort i år och utmynnat i en polsk paviljong. Enligt Peter Söderberg har intresset från de baltiska staterna att delta på mässan ökat stadigt de senaste åren.

I C-hallen visas byggmaterial och byggsystem. Bland annat visar plåtföretagen upp nya metoder för plåtarbeten.

– En nyhet på årets mässa är att vi kommer att presentera ett stort kommande byggprojekt varje dag, säger Peter Söderberg.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2015

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.