Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Nordiskt byggande går på sparlåga

Publicerad: 14 december 2012, 10:42

De samlade nordiska bygginvesteringarna mattas, men bilden är splittrad. Norge – med oljesektorn som en underliggande turbomotor – ser riktigt starkt ut. Finland och Danmark har det fortsatt kärvt och någonstans mitt emellan de bägge ytterpolerna ligger Sverige.


– De nordiska ekonomierna är några av de länder i västvärlden som uppvisat de bästa makroekonomiska resultaten under de senaste tio åren. Undantaget är Danmark. Sett enbart i ett EU-perspektiv så ligger den danska tillväxten klart under genomsnittet, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges byggindustrier (BI).

Totalt investerades cirka 1 032 miljarder kronor på de nordiska byggmarknaderna under 2011, motsvarande 9,6 procent av de fyra ländernas samlade BNP.

Men i år väntas tillväxten stanna på 2 procent för att sedan 2013 sjunka ner till 1 procent. Det är framför allt det nordiska bostadsbyggandet som ser svagt ut. I fjol investerades 501 miljarder kronor i bostäder. Den investeringsvolymen väntas sjunka 3 procent i år för att sedan ligga på nolltillväxt under 2013.

Totalt påbörjades 100 200 nya bostäder i Norden 2011 och antalet minskar till 89 300 i år.

– I år ökar bostadsinvesteringarna på Island och i Norge. I övriga länder sjunker bostadsinvesteringarna och mest sjunker de i Sverige. Nästa år fortsätter den isländska och norska uppgången, Sveriges nivå ligger oförändrad medan Finland och Danmark visar negativa tillväxttal, säger Johan Deremar.

Sett över hela prognosperioden, 2011 till 2013, så får Island den bästa utvecklingen med en total byggtillväxt på 38 procent. Jumboplatsen intas av Danmark som landar på –13 procent för de tre åren.

Sysselsättningsmässigt har de norska och svenska byggarbetsmarknaderna haft den mest positiva utvecklingen under prognosperioden och Danmark den svagaste – både i absoluta och relativa tal. Totalt under 2011 sysselsattes 840 000 personer inom den nordiska byggindustrin och fram till utgången av 2013 väntas den siffran öka med 11 000 personer.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.