Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Ny belysning ska göra Humlegården säkrare och tryggare

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Idag inviger Stockholm Stads finansborgarråd Kristina Axén Olin och Fortum Sveriges vd Christian Lundberg första etappen av förbättrad och ny trygghetsskapande belysning i Humlegården. Den nya belysningen är ett samarbetsprojekt mellan Stockholms stad och Fortum inom ramen för en snyggare och tryggare stad. Fortum har avsatt 10,5 miljoner kronor under en sjuårsperiod.


En ny forskarrapport visar att det finns ett samband mellan utomhusbelysning och brottsfrekvens. I experimentområdena leder förbättrad belysning till en signifikant 21-procentig minskning av brottsligheten jämfört med i jämförbara kontrollområden. Studien är dock noga med att poängtera att olika områden kan gynnas av förbättrad belysning på olika sätt.

Humlegården har de senaste åren varit platsen för ett antal brott. Dessa brott sker ofta nattetid och är ofta grova. Under perioden 2006 - 2007 inträffade 14 misshandelsfall, 13 personrån, 4 olaga hot och 1 våldtäkt i Humlegården.

Förutom att satsningen ger en ljusare och tryggare stad blir också den nya belysningen mer miljövänlig. Belysningen är energisnålare och innehåller färre miljöpåverkande ämnen.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.