Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Ny billig isolering behövs till miljonprogrammet

Publicerad: 25 november 2010, 09:30

Rationell prefabricerad isolering kan rädda energirenoveringen av Sveriges gamla hus.


Det går att ta fram kostnadseffektiva industriella metoder för att tilläggsisolera fasaderna på husen från miljonprogrammet. Det framgår av en förstudie från Bebo, Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus.

– Det finns ett antal europeiska projekt där man har testat prefabricerad tilläggsisolering, till exempel i Österrike och Schweiz. Vi kommer nog inte att använda exakt samma lösningar i Sverige men vi kan hämta inspiration från de här projekten, säger Kristina Mjörnell, forskare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Hon är projektledare och författaren till förstudien, som Bebo gjort inför en teknikupphandling av nya system för tilläggsisolering. Under arbetet har hon och hennes kollegor skickat ut enkäter och intervjuat förvaltare, entreprenörer, arkitekter, byggnadskonstruktörer samt tillverkare av byggmaterial och byggsystem. Och slutsatsen är tydlig.

– För att få något gjort i stor skala måste det finnas kostnadseffektiv och rationell teknik på marknaden, säger Kristina Mjörnell.

Det finns över en miljon lägenheter i hus byggda under modernismen 1945-1960 och rekordåren 1961-1975. Många av husen har en liknande konstruktion vilket gör det möjligt att utveckla rationella metoder. Bara bland medlemsföretagen i Sabo, allmännyttans intresseorganisation, finns det renoveringsbehov för 300 000 lägenheter i så kallade lamellhus.

– För att nå framför allt EU-målet att minska energianvändningen i bebyggelsen med 50 procent till 2050 måste vi även göra något åt klimatskalet. Det räcker inte med att skaffa energieffektiva uppvärmnings- och ventilationssystem, säger Kristina Mjörnell.

Den energirenovering som redan är genomförd har i många fall sparat upp till 60 procent av energin. Renoveringen är för det mesta mycket dyr och har lång återbetalningstid.

Men Bebos teknikupphandling ska leda till teknikutveckling av nya rationella och kostnadseffektiva system för tilläggsisolering. Då kan det bli möjligt att energieffektivisera husen till en rimlig kostnad, hoppas Kristina Mjörnell.

Och det finns material- och systemtillverkare på den svenska marknaden som är intresserade av att utveckla den här typen av teknik. Flera av dem kan redan erbjuda systemlösningar, framgår det av förstudien.

Teknikupphandlingen går ut i februari och omfattar inköp av rationell tilläggsisolering till ungefär fem pilotbyggnader. Vinnaren eller vinnarna kommer att få leverera isolering till de fem husen. Byggnaderna ska sedan utvärderas under minst ett år innan en slutlig vinnare utses.

Fakta: Lamellhus är flerfamiljshus på upp till fyra våningar med trapphus som ofta saknar hiss. Smalhus är en variant av lamellhus.

Ladda ner förstudien här: http://www.bebostad.net/

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.