Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Ny metod för upprustning av miljonprogramsområden

Publicerad: 6 Juli 2009, 08:55

En modern träbyggnadsteknik möjliggör att hela bostadsområden kan byggas om samtidigt som de boende kan bo kvar. Tekniken medger också att bostadsområdena kan förtätas på ett varsamt sätt.


Under seminariet ”Bygg modernt och klimatneutralt i trä” på fredagen i Almedalen lanserades en ny metod för att åtgärda nedslitna och energislösande bostadsområden från 1960- och 70-talen.

– Med vårt förslag ger vi fastighets- och bostadsbolag alternativ till att genomföra svåra och dyra energieffektiviseringar av gamla 60-talsstommar. Till samma eller lägre kostnad kan de i stället riva ned dessa i delar av området och få nya moderna, energisnåla bostäder säger Erik Lindbäck, vd för Lindbäcks Bygg, i ett pressmeddelande.

Modern träbyggnadsteknik tillåter att hela bostadsområden byggs om samtidigt som de boende kan bo kvar. Med volymelementteknik som innebär att färdiga lägenheter produceras på fabrik och monteras på plats, kan nya bostäder ersätta gamla som rivs helt eller delvis. Den lätta träbyggnadstekniken medger också att bostadsområdena kan förtätas på ett varsamt sätt.

– Vi välkomnar nya förslag av detta slag, eftersom behoven är stora och vi skjuter på ett formligt ombyggnadsberg i Sverige framför oss. Miljonprogrammets bostadsområden från 1960- och 70-talen utgör ett hem för vart fjärde svensk, och därför är detta i allra högsta grad en viktig samhällsfråga, säger Ulrika Jardfeldt, enhetschef för Fastighetsutveckling på SABO.

– I dag finns flera aktörer som jobbar med färdiga lägenhetsvolymer i såväl ny- som ombyggnation. I det senare fallet har det handlat om påbyggnader på befintliga hus. Men med dagens förslag visar vi att med helt nya byggmetoder baserade träbyggnadsteknik också kan presentera långsiktigt hållbara lösningar för miljonprogrammet, säger Niclas Svensson, chef för Sveriges Träbyggnadskansli.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.