Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Ny modern bebyggelse förvandlar Fittja

Publicerad: 25 februari 2014, 14:19

När Botkyrka kommun ville bygga nytt i stadsdelen Fittja fick de in ett enda anbud. Projektutvecklaren Hemgården var det enda företaget som såg områdets potential och hade modet att börja skriva en ny historia för området.


2013 blev året då det lades en ny årsring till Fittjas bostadsbestånd. Det har inte byggts något nytt i området på 40 år.

Det nya bostadsområdet Sjöterrassen ligger ett stenkast från Fittja centrum, ett byggnadskomplex som uppfördes under 1970-talet. Höga betongkolosser med utkragande balkonger parat med lite lägre bebyggelse i samma stil är typisk för området. För många är det också sinnebilden av ett ”miljonprogramsområde”. Det bor ungefär 7 500 personer i Fittja. Omkring 64 procent av dem har utländsk bakgrund.

– Sjöterrassen blir lite av Fittjas Beverly Hills, säger Anita Hilldén, projektkoordinator på Hemgården.

Det nybyggda området består av en mix av traditionella stadsradhus om 121 kvadratmeter i tre våningar, med två terrasser och en uteplats, och längor med mindre lägenheter om 45 eller 54 respektive 72 eller 81 kvadratmeter. Både radhusen och lägenheterna är bostadsrätter. Bostäderna ligger på en slänt och blickar ut över ett öppet landskap. Här är sjönära. Grönskande om sommaren. Äng ända ner till vattnet. Badstrand ett par hundra meter bort.

– Ingen skulle säga att det här är Fittja. Man har så mycket fördomar, säger Anita Hilldén.

När kommunen bjöd in projektutvecklare för att lämna förslag på att utveckla detta område var Hemgården det enda företaget som nappade.

Anita Hilldén tror att det svaga intresset bland andra projektutvecklare beror på att det finns så många förutfattade meningar om Fittja.

– Det här var ingen chansning för oss. Vi visste hur efterfrågan såg ut. Men det blev ändå en positiv överraskning att det gick så bra.

Peter Nyberg tror att problemet är att många projektutvecklare stirrar sig blinda på medelinkomsterna i ett område.

– Det finns många familjer som växer som har en eller två högre inkomster. Botkyrka är en del av Stockholm och efterfrågan därifrån spiller över på hela regionen, säger han.

I ett antal av kranskommunerna till huvudstaden, däribland Botkyrka, har prisutvecklingen varit snabbare än i själva Stockholm, de senaste åren.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 12-14 i Byggindustrin 6/2014 som är ute den 21 februari. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.