Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Ny rapport om stadsplanering

Publicerad: 22 mars 2017, 13:41

Drygt 500 år efter att den första Bondepraktikan trycktes i Tyskland lanseras nu Sveriges första Stadsplaneringspraktika. – Det är en lite kul referens att vi nu, 500 år efter bondepraktikan, kommer med en praktika om hur städer planeras, säger Staffan Eriksson, projektledare för projektet.


Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, har tagit fram en skrift – Stadsplaneringspraktika för alla som jobbar med stadsplanering, inom kommunal förvaltning, men även byggherrar och exploatörer. Praktikan har tagits fram inom projektet Framtidens goda stad.

– Stadsplaneringspraktikan är en slags manual för stadsplanering. Vilka lagar och regler som styr och varför de finns, säger Staffan Eriksson, projektledare för projektet.

Stadsplaneringspraktikan är ingen fullständig utbildning, men den ger en bakgrund till flera av de lagar och regler som styr stadsplaneringsprocessen. Bland annat kan man läsa om att grundläggande lagar i byggnation ibland motsäger varandra och varför. Detta är en av orsakerna till att stadsplanering upplevs som krångligt och komplicerat. Samtidigt är lagstiftningens syfte att skydda medborgarna genom till exempel byggnader som håller, står emot brand, har bra inomhusmiljö, är tillgängliga för funktionsnedsatta och energisnåla. Lagstiftningen värnar även om framtida värden såsom att bevara stränder och vattenkontakt, bevara unika miljöer och skydda sällsynt djurliv.

– Vi hoppas att den kan vara en hjälp och ett bra diskussionsunderlag när man går in i nya projekt. Det här är regler som alla måste förhålla sig till, säger Staffan Eriksson.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.