Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Ny renoveringshandbok för miljonprogrammet

Publicerad: 10 februari 2009, 15:35

En ny handbok i renovering lyfter fram behovet av energieffektivisering av miljonprogrammet. Boken ska lanseras mars och vänder sig dem som ska planera renoveringsarbeten i hus byggda mellan åren 1950 och 1975.


– Målet är att den ska komma ut i mars och att den blir ett standardverk, säger Rolf Kling, teknisk chef på branschorganisationen VVS Företagen.

Han och Magnus Everitt på branschorganisationen Svensk Ventilation är initiativtagare till boken. Bland organisationernas medlemsföretag finns ett stort antal hantverkare som vill ta sig an husen som byggdes efter andra världskriget och fram till 1975.

Husen har stort behov av renovering av installationer och tätskikt. Till exempel behöver 170 miljarder kronor satsas bara på stambyten och badrumsrenovering i husen byggda 1961 – 1975, enligt Industrifakta. Ytterligare 50 miljarder kronor kommer stambyten i husen från 1950-talet att kosta.

Husen har också brister i sitt inomhusklimat och i vissa fall behov av sanering av farliga ämnen. Byggnaderna har dessutom en relativt hög energianvändning, ofta mer än dubbelt så hög som Boverket tillåter i nybyggda hus.

Enligt Sveriges nationella miljömål ska energianvändningen i byggnader minska med 20 procent till 2020 och 50 procent till år 2050, jämfört med år 1995. För att detta ska vara möjligt bör de här husen energieffektiviseras när de ändå renoveras, enligt ett utkast till bokens förord som Byggindustrin tagit del av.

– Just nu öppnar sig ett "renoveringsfönster" som sedan inte återkommer på 40 år, säger Rolf Kling.

Den nya handboken ska ge hjälp att lägga upp strategier och välja teknik inför renoveringen. Målgruppen är de som beslutar om renovering i kommunala bostadsbolag, privata fastighetsföretag, stiftelser och bostadsrättsföreningar.

Boken behandlar vilka konsekvenser som olika val får för förvaltningsteknik, innemiljö och energihushållning. Den innehåller även flera checklistor som kan vara användbara i olika skeden av renoveringsprocessen.

Boken är finansierad av medel från SBUF, VVS Företagen, Svensk Ventilation, SABO och Energimyndigheten. Marie Hult på White är projektledare.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.