söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Ny stadsdel får vidsträkt vy över vänern

Publicerad: 30 oktober 2013, 15:15

Hamnstaden blir Lidköpings nya stadsdel. Just nu görs detaljplan för området och beräknas vinna laga kraft under våren 2015. Därefter sker byggstart.

Ämnen i artikeln:

stadsutveckling

Hamnstaden ska byggas i Västra hamnen i Lidköping vid Vänern och får en blandning av bostäder, företag och grönområden.

– De bostäder som byggs blir hyresrätter, stadsradhus och bostadsrätter. Stadsradhus är något nytt för Lidköping och vi har märkt en stor efterfrågan på denna boendeform, säger projektchef Leif Blomkvist, Liljewall Arkitekter.

I första skedet kommer 330 lägenheter att byggas med start vid småbåtshamnen. De planeras vara klara våren 2017. När hela området är utbyggt handlar det om 1 500 till 2 000 lägenheter med centralt läge. För Lidköping är detta en mycket stor utbyggnad, fullt jämförbar, till invånarantalet, med Göteborgs utbyggnad av Södra och Västra Älvstranden.

De företag som är med i projekt Hamnstaden är AB Bostäder, Senäte Fastigheter, Riksbyggen, HSB och Skeppsvikens Fastighets AB. De har bildat en byggherregrupp och tillsammans arbetar de med detaljplanen.

– Tack vare gruppen får vi både en övergripande syn och en lokal förankring på detaljplanearbetet, vilket är en bra kombination, säger Leif Blomkvist. Arbetssättet är ett nytänkande för Lidköping men har med gott resultat använts i Göteborg, varifrån vi kunnat hämta kunskaper och erfarenheter.

Byggherrarna är således med i detaljarbetet utan att veta vilka markanvisningar de får. Först när detaljplanen vunnit laga kraft fördelas marken mellan intressenterna.

Detaljplanen beräknas vara klar under kommande vår varefter allmänheten och inblandade parter ska få komma med synpunkter. En viktig fråga är hur reningsverket ska utformas för att det inte ska lukta.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev