Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Ny teknik ger barn inflytande över stadsplanering

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Barn och ungdomar använder utemiljön på ett annat sätt än vuxna. Ändå tas sällan barnens åsikter med när kommunen planerar. Men genom en ny kart- och datorteknik kan barnen snart få det inflytande som bland annat FN:s barnkonvention kräver.


Geografiskt Informationssystem (GIS) är namnet på den kart- och datateknik som de flesta svenska kommuner använder i sin planering. Nu har Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala tagit fram en tillämpning av programmet som passar barn och ungdomar.

-Syftet är att underlätta för barn och skolor att medverka i stadsplanering samtidigt som planerarna får lättare att kommunicera med barnen. De vuxnas respekt för barns erfarenheter och synpunkter ökar, förklarar Ulla Berglund som är forskare på institutionen för stad och land på SLU.

Landskapsarkitekten Ulla Berglund har arbetat mellan 2002 och 2007 med att förfina tekniken med barnkartor i GIS. Den har testats i tre versioner, en på barn mellan 10 och 12 år, en annan på tonåringar och en tredje med särskilt fokus på utemiljö. Barnen och ungdomarna på testskolorna i Stockholmsområdet och Örbyhus fick uppgiften att med datorns hjälp rita, markera och skriva om vägar och platser i sitt närområde. Samtidigt som både kartkännedom och läs- och skrivförmåga övades kartlades hur barn utnyttjar olika platser och vilka de tyckte var trivsamma respektive farliga att vistas på.

-Barnen uppmanades att rita in viktiga platser och stråk, alltifrån bostaden till vägar och platser som de bara besökte vissa årstider och andra som de utnyttjade året om. Därefter berättade de vad de gör på dessa ställen, om de träffar kompisar, spelar fotboll eller annat, säger Ulla Berglund.

Metoden är enligt Ulla Berglund särskilt lämplig att använda sig av om kommuner vill komma till rätta med specifika problem, till exempel nedskräpning, trafiksäkerhet och trygghetsfrågor. Målgruppen består både av planerare och beslutsfattare och skolor och organisationer som behöver bättre kunskap om barns miljö. Forskningen har stöttats av Vägverket och Formas, men ingen kommun har börjat tillämpa barnkartor i GIS ännu.

- Nu vill vi gå vidare och webbanpassa tekniken, säger Ulla Berglund.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.