Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Nya Ulriksdal en stadsdel i tiden

Publicerad: 21 November 2008, 09:42

I Solna, norr om Stockholm, växer en ny stadsdel upp. I Nya Ulriksdal finns den välbekanta täta bebyggelsen, nära till affärer och restauranger. Intill breder Nationalstadsparken ut sig. Här finns utrymme för egna livs- och boendeval och nya företag. Och ambitionen är att allt ska bygga på en hållbar utveckling.


Det är i Ulriksdal i Solna, norr om Järva krog, som den stora helt nya stadsdelen ska byggas med 1 500 bostäder och 125 000 kvadratmeter lokaler för kontor, handel, skolor och service med 5 000 arbetsplatser.

- Detta blir en nära och levande och grön stadsdel, säger Erik Åredal, den ligger nära Stockholms innerstad, med nära kommunikationer, som pendeltåg och buss och attraktiva grönområden med golfbana inpå knuten, säger han, när jag möter honom en solig höstdag på Peabs kontor i Solna.

Alldeles intill ligger anrika Ulriksdals slottspark och kulturhistoriskt intressanta Överjärva gård och inte långt ifrån ligger även Hagaparken.
Här finns också redan idag flera sportanläggningar såsom golfbana, ridhus, ishall med mera. Dessutom blir här också två större attraktioner framöver, som Sveriges nya nationalarena, som för övrigt Peab också bygger och det stora shoppingcentret Mall of Scandinavia som etableras kring området kring Solna station. De kommersiella delarna vid E4:an är Fabege med och utvecklar.

Den nya växande stadsdelen som Peab utvecklar tillsammans med Solna stad ska också få en egen stadskänsla genom restauranger, kaféer och genom den unika mixen av byggnader.

- Det är en spännande och intressant utmaning att få vara med och utveckla ett sådant här gigantiskt stadsdelsprojekt. Det är ju faktiskt en hel ny stad som vi planerar. För att lyckas gäller det att bygga ett bra team, lagandan är a och o, säger Erik Åredal, som är forward i Peabs fotbollslag.

Han berättar att man redan har släppt elva stadsradhus och redan nu finns det många intresseanmälningar.

- Vi har också, trots konjunkturen, redan sål 25 procent av lägenheterna i första etappen, intresset att flytta till stadsdelen är stort vi har över 800 kunder i vår VIP-kö. För detta första område som vi ska bygga ligger inflytt ett och ett halvt år framåt i tiden och till dess ska väl förhoppningsvis i marknaden ha hunnit återhämta sig. Jag tror helt enkelt på framtiden.

I Nya Ulriksdal, som området ska heta, blandas stadsradhus med flerbostadshus. Här uppför Peab i första etappen 101 bostadsrätter med garage. Husen byggs i sex våningar och ligger i huvudentrén till den nya stadsdelen. Bostäderna är av varierande storlek, 40 – 126 kvm.

- Kombinationen av flerfamiljshus och stadsradhus skapar en speciell karaktär, säger Erik Åredal vidare, vi låter oss inspireras av miljöer såsom i Danmark, Holland och London.

Alla lägenheter har genomtänkta planlösningar med altan, balkong eller uteplats. För att ge varje trapphus sin egen identitet varierar fasadernas formspråk. Man har arbetet med olika material och färgsättningar som tillsammans ger en harmonisk helhet. Så till exempel präglas entréplanet av stora fönsterpartier för att ge en butiksmiljö med ett visst inslag av kontor.

- Tanken är, säger Erik Åredal, att det ska fungera som en mjuk övergång från kontorsbyggnaderna, som ska fungera som bullerskydd mot motorvägen och bostäderna i de övre planen. I huskroppens källarplan byggs garage med möjlighet att ta hissen direkt upp till bostaden.

Intresset för bostadsrättsföreningen Orangeriet i Nya Ulriksdal är mycket stort, säger Erik Åredal.

Stadsdelen, där Peab har totalansvaret, byggs ut etappvis och planeras vara helt klar om cirka tio till femton år.


Fakta/Nya Ulriksdal
Första inflyttning: Från 2009
Storlek: lgh: 40 – 126 kvm
Storlek stadsradhus: 123 – 165 kvm
Boendeform: Bostadsrätt eller äganderätt, (stadsradhus)
Antal: 101 lägenheter och 26 radhus

Inblandade arkitekter: Lars Wahlström, Lund-Valentin, Peter Walker, Bau, Jan-Erik Mattsson, Berg Arkitekter, Björn Åström, Scheiwiller Svensson Arkitektkontor och Britt Berntsson, Temagruppen

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.