Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Nytt nätverk för affärsänglar i Stockholm

Publicerad: 27 januari 2009, 15:25

Private Capital Network etablerar sig i Stockholm. Syftet är att erbjuda nordiska och nordamerikanska affärsänglar en gemensam marknad för investeringsmöjligheter och finansiering av entreprenörsföretag.


– Att etablera sig in på den nordamerikanska marknaden är det stora målet för de flesta nordiska teknikföretag. Men samtidig upplevs det av många företag som allför utmanande att ta sig över Atlanten och man söker därför framgång på mer närliggande marknader. Men trots finanskrisen kommer USA under lång tid att fortsätta vara världens största marknad. Vi vill underlätta för svenska bolag med globala ambitioner att ta steget dit, säger Peter Selemark, vd Private Capital Networks Sweden AB.

I dagens marknad när bankerna är återhållsamma med utlåningen till nystartade små och medelstora bolag och där riskkapitalbolagen är upptagna med att hålla liv i sina existerande investeringar fyller affärsänglarna det tomrum som uppstått. Private Capital Network blir en mötesplats och plattform för innovation, kapital och tillväxt.

Private Capital Network erbjuder entreprenörer möjligheter att presentera sitt företag för affärsänglar i Sverige och Nordamerika genom en ”pre-screening”-process. Private Capital Network bistår även med coachning och vid behov affärsutveckling. Normalt kommer samtliga entreprenörer att i steg ett presentera sig i Stockholm. Efter genomförd presentation, som filmas och dokumenteras, distribueras den inom Private Capital Network där samtliga anslutna affärsänglar får tillgång till presentationen. I steg två kan entreprenören bli inbjuden eller välja att besöka de kontor som visat intresse för bolaget.

För affärsänglar och investerare erbjuder Private Capital Network möjlighet till att finna offensiva bolag som söker kapital för expansion till nya marknader, möjlighet till utökat affärsnätverk med affärsänglar från USA och som resultat en större utväxling på investerat kapital.

Private Capital Network välkomnar affärsänglar, riskkapitalister, fonder och entreprenörer från alla branscher. Fokus kommer under 2009 att vara företag inom IT, Telekom och Clean Tech.

PCN:s första möte kommer att hållas i Kista, Stockholm den 25:e mars.

Fakta
Private Capital Network grundades 2006 i Long Beach, Kalifornien med mottot ”Helping Talented Companies Grow” och har sedan dess växt kraftigt och är idag ett av USA:s snabbast växande nätverk för affärsänglar med förgreningar i Kanada. Etableringen i Stockholm med Norden och Baltikum som upptagningsområde skapar en unik plattform för tillväxtföretag i regionen att få tillgång till kapital från lokala och nordamerikanska investerare i samarbete. En affärsängel är ofta själv en framgångsrik entreprenör med gedigna nätverk; något som förenklar etableringen på den lokala marknaden - i detta fall primärt USA. Private Capital Network tror också att man genom en gemensam plattform skapar former för syndikerade investeringar mellan svenska, nordiska och nordamerikanska investerare.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.