Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Öppna böcker i Råsunda

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV PER HINDERSSON

Begreppet partnering går alltmer från "prat till verkstad". Bostadsstiftelsen  Signalisen, Sweco FFNS och NCC premiärtestar just nu partnering i Stockholm, på hyresbostadsmarknaden. Det handlar om 59 nya lägenheter i Råsunda och försöket har helt klart gett de inblandade mersmak.

Med 59 hyreslägenheter fördelade på två huskroppar i Råsunda, Solna, premiärtestar NCC, Signalisten och Sweco FFNS partnering på Stockholms bostadsmarknad. Det har gått ett år sedan byggstart och framåt senhösten startar inflyttningen. Kvarteret Krönet har varit en lärorik process för alla inblandade.

-Dialogen får en annan ton och ett annat djup. Det är betydligt mer samsyn. I ett normalprojekt är ofta byggherren och entreprenör skapligt överens fram till dess kontraktet är påskrivet. Sedan har man olika uppfattningar om det mesta. Så har det inte varit här. Alla drar åt samma håll, säger Tomas Linderstål, vd på det kommunala bostadsbolaget Signalisten.

Thorsten Wanngren på NCC har varit med projektet från början.
-En märkbar skillnad är också arkitektens roll. Här har arkitekterna varit med under hela resan och till och med varit med under inköpsskedet. Arkitekten är ju med och delar risk och bonuschans.
Affärsupplägget bygger på en incitamentsdel där oförutsedda kostnader inkluderas (som gnager på incitamentet om de rusar iväg). Rör det sig om programändringar, som parterna enats om, så påverkas inte incitamentet. Det är öppna böcker som gäller för hela projektets ekonomi (inklusive entreprenörens kostnader och påslag, byggherrekostnader och konsultersättningar).

Kvarteret Krönet är ett renodlat partneringprojekt med allt vad det innebär av workshop (två dygn i Malmö), partneringsdeklaration och en gemensam målbeskrivning. Alla beslut tas gemensamt. I toppen av projektorganisationen sitter en projektstyrelse som träffas en gång i månaden och som består av en representant vardera från de tre bolagen. Under byggskedet har man sedan haft löpande projektmöten där alla parterna deltar och hit kan produktionsledningen skicka frågor som man inte lyckats komma överens om.

Problemen då? Partnering bygger till stor del på att handplocka individer och team som fungerar ihop och som tänder på det här sättet att jobba. Kontinuiteten i organisationen är en given framgångsfaktor. På den här punkten har man haft en del otur. Två av NCCs nyckelpersoner försvann tidigt från projektet och det sved. Platschefen, Ove Brodin, blev sjuk och platsstyrningen fick inledningsvis under våren och sommaren rattas av arbetsledare och en utsättare till dess den nye platschefen Anders Radinger kunde hoppa in i augusti. Dessutom försvann projektadministratören Lotta Karlsson (barnledig) som fungerat som koordinator och eldsjäl.

-Mycket bygger ju på att nyckelspelarna är med från början. Det är svårt att hoppa in i senare skeden. Personerna som varit med från början blir ett slags kulturbärare genom projektet, säger Tomas Linderstål.

Ingen av underentreprenörerna, som svarar för ungefär 70 procent av arbetena (och resten av NCCs egen personal), har ingått i partneringgruppen. Frågan diskuterades dock, men fördelarna med att vara ett mindre, mer hanterligt team övervägde. Å andra sidan deltog de UE och yrkesarbetare (lagbasar) som var tidigt kontrakterade i en inledande workshop om att minska byggfel.

Ekonomiskt ligger man ungefär som beräknat. Den gemensamma budgeten, med oförutsedda utgifter, har räknats upp en aning och just nu ligger man under budget, även tidsmässigt.

-Det gäller att se projektet i ett längre perspektiv och inte stirra sig blind på den först uppställda budgeten. Vi valde till exempel platsgjuten stomme, väl medvetna om att andelen vinterjobb var stor. Här var NCC oroade för uttorkningstiden. Vi snackade igenom frågan och det slutade med att vi enades om att skjuta på inflyttningarna fyra månader, säger Tomas Linderstål.

-Ska vi summera intrycken så här långt så är det roligt. Vi har mindre motsättningar och mer samsyn, säger Tomas Linderstål.

Thorsten Wanngren:
-Byggprocessen inbjuder till meningsskiljaktigheter. Men här tar vi hand om problemen tidigt och undviker att de utvecklas till ohanterliga laviner. Sedan måste man se detta som det pilotprojekt det är. Vi hittar barndomssjukdomar och tar med oss erfarenheterna till våra övriga projekt.Kvarteret Krönet i norra Råsunda i Solna omfattar 59 nya lägenheter fördelade på två punkthus. Husen är så kallade fyrspännare (fyra lägenheter per våningsplan). Lägenhetsytorna spänner från 63 till 90 kvadratmeter.
Projektet innehåller också ett källargarage med terrassbjälklag.
Hyresnivån ligger på ca 1300 kronor per kvadratmeter och år (en trea på 70 kvadrat går på 7700 kronor i månaden), vilket kan jämföras med Signalistens äldre, men stambytta, grannfastigheter som ligger på ca 800 kronor per kvadratmeter.
Signalisten är Solnas allmännyttiga bostadsstiftelse. Tillsammans med dotterbolaget Solnabostäder, äger och förvaltar man ca 4200 lägenheter.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.