Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Stadsplanering

Östersund växer så det knakar

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:35

För två år sedan passerade Daniel Kindberg in genom grindarna till fältjägarregementet i Östersund i egenskap av officer. Idag är han vd för bolaget som ska omvandla regementet. Mer än 1000 statliga ersättningsjobb har gett nytt liv åt både byggbranschen och jämtlänningarnas framtidstro.


Östersund ska få en helt ny stadsdel- Stadsdel Norr. Inte många städer har så mycket centralt belägen mark att exploatera. Från det gamla infanteriregementet tar det 5-10 minuter att promenera in till centrum. Och bäst av allt- det finns hela 35 hektar mark att bygga på.

- Förut var det här en vit fläck på kartan men nu har vi sex detaljplaner på gång, berättar Daniel Kindberg, vd för Fältjägaren Fastigheter AB.

Visst märks det att Daniel Kindbergs hjärta klappar för området. Det är ju hans gamla regemente det handlar om. För 20 år sedan gick han på kadettskolan här och bodde i den vackra gamla kasernbyggnaden. Idag har en högstadie- och gymnasieskola flyttat in och Daniels egen son är numera elev i klassrummet bredvid hans gamla sovsal. Daniel Kindberg berättar om hur han övergav jobbet som officer och halkade in i bygg- och fastighetsbranschen.

- Jag och Peabs vd Mats Paulsson hamnade av en slump tillsammans på ett ledarskapsseminarium i Ängelholm för drygt två år sedan. Vi hade helt olika bakgrund men upptäckte att vi hade samma värdegrund. Efter det rekryterades jag till Peab och är nu utlånad till Fältjägaren.

Daniel Kindberg beskriver hur han vid den tidpunkten hade börjat förlora tron på försvarsmakten och att han redan varit med om en regementsnedläggning i Sollefteå. I det läget var erbjudandet från Mats Paulsson alltför intressant för att tacka nej till. Förutom att leda omvandlingen av regementet  sitter han nu även med i Peabs centrala krisledningsgrupp.

- Mats och jag delar samma syn på medarbetaren. Den vilar på respekt för människor och att man ska vara jordnära, personlig och stå för sitt ord. Jag kände att jag ville jobba i en organisation som kan stå för detta.

Daniel Kindberg säger att han inte saknar något från försvaret, men han talar fortfarande som en militär. Som till exempel när han ska beskriva hur det känts att vara vd och samtidigt gröngöling i en bransch som han tills nyligen inte kunde någonting om:

- Det har varit som att gå tillbaka och bli fänrik på nytt. Samtidigt har det varit kul att få dra upp planer utifrån en övergripande strategi för att kunna nå ett mål. Det är mycket som jag inte kan, men jag har inga problem med att ställa frågor och jag tror också att det har varit uppfräschande för omgivningen att behöva svara på dem.

I oktober 2005 sålde Vasallen AB I5-området med sina 68 byggnader till Fältjägaren Fastigheter AB. Bolaget ägs gemensamt av Peab och Fastighetsaktiebolaget Östersund-Storsjön (Fabös), där sistnämnda företaget leds av finansmannen och entreprenören Maths O. Sundqvist.

Idag har Fältjägaren förutom Daniel Kindberg tre anställda. En är gammal general och två före detta driftsingenjörer från Fortifikationsverket. Allt administrativt stöd köps in från Fabös, som är det förvaltande bolaget och redan äger många fastigheter i staden. Ombyggnationen av de fyra kasernerna är snart klar och har haft Peab som huvudentreprenör. När arbetet snart går vidare med att bygga bostäder kommer fler aktörer att släppas in på området. Nu hoppas man att detaljplanerna ska vinna laga kraft under det första kvartalet 2008.

- Totalt kommer det att bli runt ettusen bostäder när allt är klar om ungefär tio år.

Hittills har en fotbollsarena och en genomfartsväg byggts i området. 2010 beräknas den första etappen med 200 lägenheter med både bostads- och hyresrätt vara färdig. Innan dess ska flera gamla baracker rivas. Till det kommer förskola, äldreboende och utveckling av fler kontorslokaler.

I början av 2007 hade 350 personer sina arbetsplatser inom Stadsdel Norr. Det första kvartalet 2008 kommer de att vara 1200 och om ytterligare två år 1500 stycken. I den bortre delen av stadsdelen, där det tidigare var övningsfält, har 85 villor med utsikt över sjön och Åreskutan i fjärran beräknad byggstart till våren. ICA Maxi ska vara klart 2009.

Totalt kommer 1,5 miljarder att investeras i Stadsdel Norr innan allt är klart. Närmare 100 miljoner kronor ska gå till vägar, gång- och cykelbanor, vatten, avlopp och annan infrastruktur. På de två år som gått har uthyrningsgraden nått 90 procent i arméns gamla byggnader. För att driva på allt ytterligare har Fältjägaren valt att bekosta framtagandet av detaljplanerna själva eftersom samhällsbyggnadskontoret är överhopat med jobb.

- Vi skrev ett ramavtal med kommunen på ett tidigt stadium med riktlinjer för vårat arbete tillsammans. Bland annat så står kommunen för myndighetsutövningen och vi för detaljplanerna. Vi vinner tid på att bekosta det på egen hand.

Daniel Kindberg beskriver hur han och Peabs regionchef arbetat fram en metod med projektgrupper bestående av bland annat platschef, arbetsledare, byggherre, arkitekter och kunden, det vill säga de kommande hyresgästerna, ingår. I varje delprojekt ingår personer från någon annan arbetsgrupp så att det alltid ska finnas med överlappande kompetenser.

- Det handlar om att bygga en kultur att arbeta i. Det tar ett par år men när man har gjort det spelar inte individen så stor roll längre. Det är inte de enskildas arbetsinsats som räknas utan det vi åstadkommer tillsammans. Det är en överlägsen arbetsform som jag har med mig från förr.

På frågan om vad Daniel tycker utmärker byggbranschen svarar han att den är väldigt bra på att hitta lösningar på problem och utmaningar. Likheten med militären är flera.

- Mycket handlar om planläggning och förhandling för att lyckas i ett byggprojekt. Inom försvaret brukade vi säga att vi planerade ihjäl fienden. Ordning och reda leder till framgång och att man får kostnaderna med sig.

- Något annat som slagit mig är hur man mäter tid i byggbranschen. Ackordsystemet känns väldigt ålderdomligt, det måste finnas andra incitament än det för att arbeta. På lång sikt tror jag inte att ackord gynnar arbetsmiljön eller rekryteringen till vår bransch, reflekterar han.

Militärens nedläggning, där 1400 personer förlorade sina jobb, var ett hårt slag för många. Samtidigt har Daniel Kindberg en känsla av att många av hans gamla arbetskamrater stannat kvar i Östersund och sugits upp i det lokala näringslivet. Var försvarsbeslutet 2004 en vinstlott eller en nitlott?

- För försvarsmakten var det en katastrof och oerhört korkat ur ett militärt perspektiv. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv var det också vansinnigt eftersom det gjordes stora investeringar här åren innan beslutet om nedläggning. Men för Östersunds del är det en vinstlott förutsatt att man gör rätt och att lokalerna inte gapar tomma. Det har de gjort efter många andra nedläggningar i landet.

Nuförtiden känns det inte ett dugg märkligt för Daniel Kindberg att vandra runt på regementsområdet som civilklädd stadsdelsutvecklare.

- I början kändes det konstigt att området öppnats för allmänheten. Då blev jag nästan irriterad när jag såg folk som promenerade runt här och rastade sina hundar. Men nu har jag vant mig, säger han.


LÄS MER! SEX SIDOR OM ÖSTERSUND I TIDNINGEN BYGGINDUSTRIN.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.