Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

"Pengar inte problemet i miljonprogrammet"

Publicerad: 15 oktober 2010, 08:55

Stefan Attefall vill att storstadskommunerna själva bekostar upprustningen av de slitna bostäderna.


Huvudansvaret för upprustningen av miljonprogrammet ligger på de kommunala bostadsbolagen. Men det är möjligt att staten kan hjälpa till. Det säger Sveriges nye civil- och bostadsminister, Stefan Attefall, i en intervju med Tidningen Byggindustrin.
Han säger också att det i framtiden ska gå att skapa ägarlägenheter i det befintliga beståndet, något som kristdemokraterna har pläderat för i riksdagen.

Stefan Attefall presenterar inte någon färdig lösning för miljonprogramsområdena. Det blir alltmer bråttom att rusta upp dessa bostäder från 60- och 70-talen. Bostädernas skick fortsätter att försämras. Beräkningarna för hur mycket en upprustning skulle kosta varierar, men landar alltid på hundratals miljarder kronor.

– Det är de kommunala bostadsföretagen som bär huvudansvaret. Det är uppenbart att det inte är pengar som är problemet, säger Stefan Attefall och låter förstå att miljonprogrammets bostäder till övervägande del finns i expansiva storstadsregioner, inte i fattiga glesbygdskommuner. Men trots detta utesluter den nye civil- och bostadsministern inte att staten kan komma att spela en roll i upprustningen av miljonprogrammet.

– Vi ska diskutera med kommunerna för att se vad staten kan göra. Staten ska hjälpa till när staten kan hjälpa till.

Sverige intar en föga hedrande jumboplats inom bostadsbyggande i Norden. Så har det varit länge och ingen har ännu kommit med en lösning. Obalanserna på bostadsmarknaden hänger sig kvar och förvärras i till exempel Stockholmsområdet där befolkningen växer snabbt samtidigt som bostadsbyggandet inte hänger med.

– Vi måste skapa långsiktiga förutsättningar i bygg- och bostadspolitiken, det är viktigt att vi inte återgår till tidigare års ryckighet. En valseger för de rödgröna hade inneburit en återgång till kortsiktiga subventioner till bostadsbyggandet. Det hade varit att dopa marknaden.

– En annan viktig förutsättning för att öka bostadsbyggandet är en bra makroekonomisk miljö med låga räntor, som vi har lagt grunden för under den gångna mandatperioden. Vi ska också skapa bra förutsättningar för hyresrätten.

Stefan Attefall pekar på dagens system för hyressättning som en del av problemet, även om det är bättre det gamla systemet.

Dagens system för hyressättning är resultatet av en uppgörelse mellan Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagen i Sabo. En av nyckelfigurerna i den uppgörelsen var Dan Ericsson, statssekreterare hos Stefan Attefalls företrädare, Mats Odell.

– Den uppgörelsen ger oss ett bättre instrument än vad vi hade tidigare, säger Stefan Attefall som ändå tycker att det finns utrymme för förbättringar.

Nya förenklingar i planprocessen, som ett sätt att öka bostadsbyggandet, kan vara att vänta.

– Jag vill titta på förutsättningarna för en snabbare planprocess, utan att det går ut över rättssäkerheten.

Innebär det att du vill begränsa rätten att överklaga bostadsbyggnadsprojekt?
– Min ambition är att vi ska ha en planprocess med färre instanser. Men vi måste väga ambitionen att få en snabbare planprocess mot demokratin och rättssäkerheten.

Stefan Attefall vill också utveckla alternativa upplåtelseformer för att öka utbudet av bostäder.

– Där vill jag öppna för ägarlägenheter i det befintliga beståndet.

Vad är din främsta styrka som bostadsminister?
– Jag har ett starkt engagemang för frågorna och jag har varit ordförande i finansutskottet, så jag kan ekonomi vilket är viktigt i bostadsbyggandet. Jag har också ett starkt engagemang för sociala frågor och för integration.

Mats Odells statsekreterare hör till dem som har förespråkat en lösning med ett mer samlat grepp om bygg- och bostadsfrågorna inom regeringen. Nu blir det just så, men med en annan minister vid spakarna.

– Jag tror att vi kan lägga mer energi på bostadsfrågorna med den här lösningen, säger Stefan Attefall.


Kristdemokrat sedan ungdomen
Stefan Attefall är 50 år och organiserad kristdemokrat sedan ungdomen. Han har varit förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet och chefredaktör för tidningen Kristdemokraten.
Stefan Attefall är fil kand i statskunskap och nationalekonomi.
Under den senaste mandatperioden har Stefan Attefall varit ordförande i finansutskottet.
Han föddes i Lycksele men bor i Jönköping. Han är gift och har två barn.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.