Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Projekt i Örebro blir dubbelt så stort

Publicerad: 31 augusti 2015, 06:48

Ladugårdsängen i Örebro med bebyggelse från tidigt 1990-tal. Nu ska den nya stadsdelen Södra Ladugårdsängen byggas. Foto: Johan Kindbom

När Örebro sökte företag som ville delta i en unik förstudiemodell, där byggherrarna tillsammans skulle skissa på ett kommande bostadskvarter, blev intresset så stort att man nu valt att göra projektet ännu större. Sex tomter blev tolv.

Ämnen i artikeln:

fastighetsutvecklingstadsutvecklingÖrebro

Tanken var att sex byggherrar med varsin tomt skulle vara med i förstudien. Men nu har Örebro kommun valt att dubbla antalet tomter.

– Vi fick många intresseanmälningar och många av intresseanmälningarna hade väldigt höga ambitioner, så vi bedömde att vi behövde utnyttja denna positiva möjlighet och har utökat etapp ett i projektet, säger Martin Willén, mark och exploateringschef i Örebro.

I våras berättade tidningen Byggindustrin om den unika förstudiemodellen som Örebro kommun ska använda sig av i den nya stadsdelen Södra Ladugårdsängen. Där ska byggherrarna få göra en gemensam förstudie i vilken de kan samarbeta om allt från arkitektur till gemensamma avloppslösningar, parkeringsplatser, kvartersgator och gårdar. Tidigt i förstudie­processen ska man kunna anpassa sig till varandras skisser. Under förstudietiden förbinder sig kommunen att sälja marken till de byggherrar som är med.

Aktörerna fick i anbuden utveckla sina tankar om hur de ville utveckla området utifrån de ambitioner Örebro kommun satt upp i sitt kvalitetsprogram för Södra Ladugårdsängen. Sammanlagt lämnade cirka 30 byggherrar anbud.

– Många hade bra tankar, och jag tycker vi fått till en bra blandning med hyresrätter, bostadsrätter och en bra blandning av erfarna och nyare aktörer, säger Martin Willén.

Att man nu skalat upp projektet till att gälla tolv tomter i stället för sex passar bra eftersom kommunen samtidigt har skruvat upp sina befolkningsprognoser.

– Nu kommer förstudiearbetet att löpa på. Vi räknar med att gå vidare med projektering och byggnation i februari nästa år, säger Martin Willén.

En av de byggherrar som ska vara med i studien är Sweab projektutveckling, ett nybildat systerföretag till Sweab, vars grundidé är att bygga och förvalta hyresrätter.

Björn Simonsson är avdelningschef på Sweab projektutveckling och har tidigare jobbat mycket med samarbete med andra byggföretag i tidigare uppdrag som projektledare.

– Jag tror väldigt mycket på samarbete. Det ger möjlighet att skapa en stadsdel som blir mer homogen och så bra som möjligt för slutkunden. Och gemensam planering leder ofta till lägre kostnader i ett projekt, säger han.

Relaterade artiklar

”Byggherrar tvingas till samarbete”

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev