Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Rabbalshede Kraft bygger tre vindparker

Publicerad: 20 augusti 2013, 13:17

Rabbalshede Kraft har i sommar påbörjat byggnationen av tre vindkraftparker med 33 verk med en sammanlagd effekt på 101 MW.


Kostnaden för parkerna är beräknad till 1,2 miljarder kronor. Finansieringen har bland annat ordnats genom en riktad nyemission i början av sommaren till det Luxemburgbaserade företaget Manor samt en företrädesemission till bolagets aktieägare under juli där bolaget tillfördes ytterligare 350 miljoner kronor. Manors ägarandel är nu 53 procent. SEB och Swedbank står för bankfinansiering.

Två av parkerna ligger väster om Årjäng och en norr om Tanum. Enligt företagets vd Thomas Linnard har man valt att börja bygga de tre parkerna vid samma tidpunkt för att få synnergieffekter. Bland annat har man fått ner kostnaden för elanslutning på de båda parkerna i Årjäng, som får gemensam elanslutning.

Samtliga verk har en maxeffekt på 3 MW och en rotordiameter på 112 meter. Enda skillnaden är att i skogiga Årjäng har man valt högre torn än i Tanum. Infrastruktur och fundamentgjutning utförs av Svevia. Elanslutningarna görs av Svevia och Fortum.

– Alla projekt har flutit på utan större förseningar. Vi började göra vindmätningar 2008 och tillståndsprocessen har gått smidigt, säger Thomas Linnard.

Parkerna beräknas vara färdiga och driftsatta i december 2014.

Redan i år ska dessutom Rabbalshede Kraft färdigställa och driftsätta en vindpark norr om Munkedal. Den består av 14 Enerconverk med effekten 2,3 MW. Där är det NCC och Kanonaden som står för anläggningsarbetena. Fortum utför elinstallationerna.

Med dessa fyra projekt ansluter Rabbalshede Kraft omkring 130 MW vindkraft till elnätet med en beräknad årsproduktion på 375 GWh. Ungefär så mycket producerade hela det svenska vindkraftsbeståndet 1999.

Den totala svenska vindkraftsproduktionen låg 2012 på omkring 7 000 GWh, enligt Svensk Energi.

Rabbalshede Kraft har ytterligare fyra projekt som ”kan börja byggas i morgon” – två i Tanums kommun, ett i Strömstad och ett i Munkedal. Thomas Linnard vill dock inte uttala sig om några tidsplaner där.

– Vi vill ha handlingsfrihet när det gäller dem, säger han.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.