Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Roslagspilen får Stockholm att växa i nordost

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


De sex kommunerna i nordöstra Stockholm har enats kring en vision: bostäder för 100 000 nya invånare fram till 2030. Förutsättningen är utbyggd infrastruktur med nya järnvägen Roslagspilen i spetsen.

Strax före nyår tog nordostkommunerna Danderyd, Täby, Vaxholm, Vallentuna, Österåker och Österåker politiska beslut om en gemensam utbyggnad av bostäder och arbetsplatser, skriver Dagens Nyheter. De har tagit fram en förstudie om järnvägsprojektet, som enligt dem är avgörande för tillväxten. I denna skissas sträckningen från Solna över Danderyds sjukhus, Täby centrum och Arninge till Åkersberga. Fullt utbyggd går järnvägen till Norrtälje via Roslagskulla och Bergshamra. Roslagspilen ska hänga ihop med det svenska järnvägsnätet.

Vid de nya järnvägsstationerna ska en del av de kommande bostadsområdena och arbetsplatserna förläggas. Bland annat ska "trädgårdsstäder" växa upp längs järnvägen och Arninge bli en ännu större handelsplats som dessutom inrymmer arbetsplatser, kontor och utbildningscentrum. Andra tillväxtområden är nedlagda regementsområdet Rindö i Vaxholm och Vallentuna centrum, som ska bli mer stadsmässigt.

Förutom nya järnvägen planeras för upprustning av Roslagsbanan och två tvärspårvägar. Andra trafikmässiga förutsättningar är Norrortsleden mellan Rosenkälla och E4 samt Norra länken.

ELISABET NÄSLUND

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.