Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Stadsplanering

Skanska bygger nya Karolinska

Publicerad: 4 maj 2010, 13:59

Skanska tog hem prestigeuppdraget att projektera, bygga, finansiera och förvalta megaprojektet Nya Karolinska Solna, NKS. Det slog klart efter tisdagens beslut i Stockholms läns landstingsfullmäktige.


NKS är, med en kostnadsram på drygt 14 miljarder kronor, det här det största sjukhusbygget i Sverige någonsin och det första stora husbyggnadsprojektet någonsin med ett OPS-upplägg (offentlig-privat samverkan). Skanska kommer att driva projektet i konsortium med den brittiska investeringsfonden Innisfree.

Arkitekt blir Tengbom som arbetar vidare på den grunddesign som White Arkitekter har utarbetatat.

– Det här är det största uppdraget i Skanskas historia, säger Skanskas koncernchef Johan Karlström.

Projektet är det första inom hälso- och sjukvård i Sverige som genomförs som offentlig-privat samverkan (OPS). Det innebär att konsortiet där Skanska och Innisfree äger vardera 50 procent kommer att ansvara för finansiering, konstruktion, byggande samt drift och underhåll av det nya sjukhuset fram till år 2040. All vård i det nya sjukhuset kommer liksom tidigare att utföras av landstinget.

– Vi har tecknat ett långsiktigt avtal som minimerar risker för förseningar och fördyringar för skattebetalarna, säger Catharina Elmsäter-Svärd (M), landstingsstyrelsens ordförande och finanslandstingsråd.

Skanskas investering i projektbolaget beräknas bli 650 Mkr. Uppdraget att designa och bygga sjukhuset uppgår till 14,5 miljarder kronor.

Byggstarten beräknas ske under sommaren 2010 och meningen är att den första patienten ska tas emot i december 2015.

Byggnaden är utformad av Tengbom arkitekter och är en utveckling av den grunddesign som formgavs av White arkitekter, kallad Forum Karolinska.
Det nya universitetssjukhuset skapas för att bedriva sjukvård, forskning och utbildning i nära samverkan med Karolinska institutet, andra universitet och life science-industrin.

— Utmaningen har varit att på ett effektivt sätt samtidigt möta de krav på framtidens vård som patienter och landsting ställer och de krav som anbudsgivaren Skanska ställer, säger Magnus Meyer, vd för Tengbom, som på Skanskas uppdrag vidareutvecklat designen för det nya sjukhuset, i en pressrelease.

Strävan har varit att hitta flexibla lösningar som inte låser lokalanvändningen utan gör det möjligt att anpassa sig till förändrade vårdbehov i framtiden. Patienternas säkerhet och integritet förbättras med hjälp av enkelrum. Närhet, god logistik och få förflyttningar ökar effektiviteten och säkerheten ytterligare. Samarbetet mellan vård, forskning och utbildning ska stärkas så att det nya universitetssjukhuset kan utveckla en ännu bättre sjukvård för framtiden.

— Reflex Arkitekter, DOT Arkitekter och Respons Arkitekter har arbetat som underkonsulter till Tengbom, och tillsammans med Skanska har vi lyckats skapa lösningar som ger en stabil grund för vad som kommer att bli ett världsledande sjukhus, säger Tomas Boijsen, projektansvarig på Tengbom.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News